Луковит се побратими с румънския град Бабана и италианския Кастелфорте
Луковит се побратими с румънския град Бабана и италианския Кастелфорте / darik.archiv

Община Луковит постави началото на своите международни контакти и с подкрепата на Регионалното сдружение на общините - РСО „Централна Стара планина", се побратими с община Бабана от Румъния и община Кастелфорте от Италия. Това стана възможно благодарение на проект „Икономическо и социално сближаване", разработен от планинската общност Иезер Мушел (Румъния) в партньорство с планинската общност Монти Аурунчи (Италия) и РСО „Централна Стара планина".

Трите сдружения са побратимени от 2008 година. Общините Бабана, Кастелфорте и Луковит са членове на съответните сдружения от Румъния, Италия и България. Официалното споразумение между кметовете на трите града бе подписано в рамките на петдневно работно посещение в Румъния. С подписването на тристранното споразумение общинските ръководства на Луковит, Бабана и Кастелфорте се ангажираха да поддържат постоянни контакти помежду си и да насърчават сътрудничеството между своите жители в духа на европейското сътрудничество.

В 10-членната делегацията от община Луковит, водена от кмета Иван Грънчаров, бяха включени представители на местната изпълнителна и законодателна власт - председателят на общинския съвет Калин Василев, заместник-кметът Цветелин Цоков, секретарят на общината Камелия Василева, общински експерти по европейски проекти и екология.