Луковит грабна национална награда за отлична туристическа дестинация
Луковит грабна национална награда за отлична туристическа дестинация / Община Луковит

Община Луковит бе удостоена с втора награда в четвъртото издание на Националния конкурс ЕДЕН 2010 за отлична туристическа дестинация "Водата - извор на живот и благоденствие". Това съобщават от пресцентъра на администрацията. В конкурса са участвали 18 общини и неправителствени организации от страната.

Община Луковит спечели второто място с проекта "Панака - магия: вода ... скала". Нетрадиционната дестинация включва първия в България геопарк "Искър-Панега", състоящ се от два микрорайона - Карлуковски карстов комплекс и Крайпътен ландшафтен парк "Панега".

В геопарка всеки посетител може да се наслади на красивия каньон на река Златна Панега с уникални скални образувания "Куклите", да посети Националния пещерен дом "Петър Трантеев"-с. Карлуково. Пещерата "Проходна" е използвана като естествен декор за наши и чужди кинопродукции -филмите "Време разделно", "Борис I", "Аспарух" и др.

През 2009 и 2010 год. тук са заснети епизоди от филмите "АО, последният Неандерталец", "The Way Back" с Колин Фарел и Ед Харис, "Конан" с Джейсън Момоа.

Проектът-победител в конкурса ЕДЕН тази година е на област Силистра, съвместно със седем общини от района, на тема "Седемте състояния на водата: дух, здраве, вяра, история, красота, традиция и бит".

Първите пет проекта ще влязат в национална ЕДЕН мрежа. Ще бъде издаден каталог на български и английски език, който ще включва описание на всички представени в Националния конкурс дестинации.