/ БТА
Лозари от област Плевен излязоха на протест като блокираха за кратко главния път София - Русе на детелината в посока Долни Дъбник. Тя заявиха своята категорична позиция, че е нужна адекватна политика в сектора.

"Лозарството е най-онеправданият бранш, той е традиционен за България, но не получава необходимото внимание заедно с розопроизводството", коментира Албена Симеонова, член на Националното сдружение на българските лозари, което организира днешния протест на няколко места в страната, и производител-лозар от Плевенско. 

БТА

"Не протестираме срещу земеделското министерство, защото там получаваме разбиране, протестираме срещу финансовия министър, срещу поведението на хората, които не разбират какво правим ние с нашите работници, с нашите хора", заяви Симеонова. Според нея 300 лв. на дка лозе е една съвсем нормална сума за подпомагане и оцеляване на българския лозар,. "Не може да подпомагаш десетина – петнайсет големи фирми, трябва да помогнеш и на по-малките производители, защото ние сме хората, които живеем в българските села и ги съживяваме", категорична е тя. 

Димитър Хараламбиев, производител от Плевенско, заяви, че лозарството е поставено на колене. "България без лозарство не може, хиляди хора работят по лозарските масиви, но секторът ни е неглижиран, лозарските проблеми остават нечути години наред", подчерта той.

По думите му днешният протест има за цел управляващите да видят, че браншът е обединен и настоява за адекватна държавна политика и мерки.
БТА