Ловешко сдружение предотврати изоставянето на 25 деца
Ловешко сдружение предотврати изоставянето на 25 деца / archiv.DarikNews

Реализацията на проект „У дома" приключи сдружение „Знание" - Ловеч, съобщи Ралица Попова, изпълнителен директор на организацията.

Проектът бе с продължителност две години - от януари 2010 г. до декември 2011 г. и бе осъществен в партньорство с ловешката болница. Финансирането бе с 65 хил. лв. от фондация „Лале" и фондация „Оук", Холандия.

Целта на проекта бе да подкрепи силните страни на семействата и на бъдещите майки чрез предлагане на нови социални услуги в общината по превенция изоставянето на деца в най-рисковия за родителите период - бременността и първите дни след раждането на детето. За тези две години в своите семейства живеят 25 деца, при които е имало риск да бъдат оставени в институции, посочи Анета Маринчева, координатор на проекта „У дома". В болницата пък са прегледани над 40 бременни жени, а на 15 са поставени спирали. Създадено бе и училище за родители, в което са се включили 25 жени, при които е имало риск да изоставят бебетата си.

В инициативата „Дарителска кампания", стартирала през май 2010 г. в отговор на нуждите на семействата, са събрани бебешки и детски дрешки, играчки, няколко детски колички и легла. Подпомогнати са 30 семейства и над 60 деца.

Темата „Превенция на изоставянето" влезе в дневния ред на местната общност, каза още Маринчева. Обсъдена е идеята за разработване на система за взаимно информиране на институции и организации за случаи, в които има риск от изоставяне на дете.

Инициативата за превенция на изоставянето е представена на община Ловеч и услугата вече е включена в стратегията за социалните услуги на Ловешка област и на общинско ниво.