Ловешко предприятие отново е изпускало амоняк, няма обгазени хора
Ловешко предприятие отново е изпускало амоняк, няма обгазени хора / Dariknews.bg

Областният управител на Ловеч Николай Нанков е свикал спешно кризисния щаб по повод информация от Областно управление "Гражданска защита" за принудително изпускане на въздух с примеси на амоняк от хладилната инсталация на предприятието за преработка на плодове и зеленчуци "Мелта 90"АД. Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация Ловеч.

Причината за спешните действия на областиня управител е, че на 30 август в 22.08 ч. е получена информация за миризма на амоняк по улиците "Тодор Каблешков" и "Тутулмин" в Ловеч, които са в близост до "Мелта" АД. На място е изпратен незабавно екип на "Аварийно-спасителни дейности" за извършване на замервания и предприемане на действия. Уредът е отчел 0,5 мг/метър кубичен до самата хладилна инсталация. Установено е, че няма авария в завода. Работникът, който е на смяна за поддържане на инсталацията, е изпускал принудително въздух с примеси на амоняк за обезвъздушаване на системата. Органите на "Гражданска защита" са разпоредили тази практика да се преустанови незабавно. Извършените допълнителни замервания по двете улици са отчели стойности в пределно допустимите граници - под 0,2 мг/метър кубичен. Пострадали и обгазени хора няма, категорични са проверяващите.

Областният управтиел съвместно с представители на Областната дирекция на МВР, ОУ "Гражданска защита", РИОКОЗ, ОД "Инспекция по труда", Областното звено Пожарна безопасност и спасяване и община Ловеч са набелязали мерки за предотвратяване на подобни случаи в бъдеще.

Николай Нанков е издал заповед за назначаване на нова междуведомствена комисия, която да проучи и изясни обстоятелствата около работата на хладилното съоръжение. Фирмата има акт от Инспекцията по труда от 3 май тази година за изключване на съоръжението. В документа се казва, че инсталацията трябва да бъде спряна, тъй като е налице риск от изтичане на амоняк, което застрашава живота и здравето на работещите в предприятието и населението на града. До момента това не е направено. Междуведомствената комисия в срок до 3 септември ще разгледа всички документи, свързани с контрола по експлоатацията на хладилно-амонячната инсталация, издадени от представителните органи, ще извърши оглед на място и ще изиска от оператора доказателства за съответствие с нормативните изисквания за безопасността й.

Авария с изтичане на амоняк в консервно предприятие "Мелта" беше отстранена на 8 август тази година. Инцидентът беше в резултат на срязана при ремонтни работи тръба, вследствие на което е имало теч на амоняк в хладилното помещение на фирмата.