Ловешко без вода в жегите
Ловешко без вода в жегите / netinfo
Осем села в Ловешко вече са на режим на водата. Най-тежко е състоянието в селата Малиново и Брестово. Другите села, в които има режим на водоподаването са Къкрина, Старо Стефаново, Прелом, Соколово, Тепава и Дъбрава, това каза инж. Иван Чулев, директор на ВиК Ловеч.

Пред режим са още селата Радювене, Дренов, Чавдарци и Горно Павликени, тъй като има сериозен проблем с водоснабдяването във високите зони. Над 20 % е увеличена консумацията на вода в селските райони. Ако продължи да спада дебита на водата, която идва от водна група “Черни Осъм”, в Ловеч също ще бъде преустановено водоподаването в определени часове.

В момента “Черни Осъм”, от който целия град се водоснабдява, подава с 30% по-малко количество вода. При положение, че дебитът пада на ден с процент и половина след седем дни необходимите количества за водоснабдяването на Ловеч и околните села ще са два пъти по-големи от наличните, показват измерванията на специалистите.

Най-вероятният режим след седмица е 6 часа да няма вода, предполага се, че това ще са нощните часове от 23.00 часа до 5.00 часа сутринта. Не е изключен и режим от подаване на вода само два пъти дневно – сутрин и вечер, заради увеличеното потребление.

Няма опасност да се влоши качеството на водата при режим, защото дезинфекцията е по-активна, каза още инж. Чулев.