Ловешкият кмет раздаде рибена чорба на Никулден
Ловешкият кмет раздаде рибена чорба на Никулден / archive.dariknews

Безплатна рибена чорба и питка подари на ловчалии навръх Никулден общинската администрация, съобщиха от там. Всеки желаещ получи от ястието, което беше предоставено пред сградата на общината, лично от кмета на Ловеч Минчо Казанджиев.

За приготвянето на Никулденската трапеза се погрижиха готвачите на Домашния социален патронаж като за целта бяха използвани 20 кг скумрия, предоставена от общината. Преди това Никулденската чорба беше осветена от свещеник от Ловчанската митрополия.

Раздаването на безплатни рибени вкусотии на 6 декември е традиция за Ловеч. Прави се за здраве и берекет и почитане на празника на Свети Никола Мирликийски Чудотворец, покровител на моретата, моряците и рибарите. За свой патрон го приемат още банкерите и търговците.
Свети Никола е прочут със своите чудеса при спасяването на моряци и кораби от морската стихия. Затова на 6 декември се слага край на есенно-зимния риболов. Уловът се принася в жертва на светеца.

Никулден е един от най-големите всенародни празници, чествани през зимата. Задължително за обредността на този ден в традицията на българина е приготвянето на риба.