Ловешка област се побратимява с китайската провинция Хейлонгджианг
Ловешка област се побратимява с китайската провинция Хейлонгджианг / lovech.press

Преговорите по сключването на споразумение за побратимяване между китайската провинция Хейлонгджианг и Ловешка област са пред финализиране. Това стана ясно по време на двудневното дипломатическо посещение на китайската делегация, водена от заместник-външния министър на провинцията Ксю Гуангмин в Ловеч, съобщават от пресцентъра на областната управа. Визитата на китайската делегация е втора в люляковия град. Първата бе през 2012 г., откогато датират преговорите за побратимяване на двете провинции.

Двустранните отношения между двете области бяха обсъдени на срещата между г-н Гуангмин и областния управител на Ловеч Милко Недялков. Те ще включват сътрудничество в сферите на икономиката, търговията, науката и технологиите, селското стопанство, културата, образованието и туризма между двата областни центъра. Заедно със зам.-външния министър бяха още директорът на отдела за външни работи към провинция Хейлонгджианг, отговарящ за Европа, г-н Шау Уейдонг, и заместник-директорът на Търговската палата на провинцията г-ца Жанг Юнг.
По инициатива на областния управител китайската делегация се срещна с представители на бизнеса от областта, сред които е пионерът в китайско-българските бизнес взаимоотношения - производителят на автомобили „Литекс Моторс".

По време на дискусията китайските делегати представиха икономическите отрасли в тяхната провинция и възможностите за двустранни бизнес взаимоотношения. Подчертано бе, че през юни т.г в гр. Харбин, провинция Хейлонгджианг, предстои голям бизнес форум, на който ще присъстват голяма част от китайските компании. От своя страна ловешките предприемачи представиха своите производства и сферата на дейност на компаниите, които представляват. Обсъдени бяха както нуждите, така и нишите на работа и възможностите за инвестиции в областта.

След работната среща делегацията посети Етнографския музей в Ловеч и художествената галерия, която празнува своята 50-годишнина.
Окончателното подписване на споразумението между Ловешка област и провинция Хейлонгджианг предстои да се случи в края на юни, когато се очаква българската делегация, водена от областния управител Милко Недялков, да посети Китай.