kotka
kotka / archive
Котка от породата „Донски сфинкс” от ловешкия развъдник „Шалун кхан” отпътува за Бразилия. Огдоада е от професионалния развъдник за донски сфинксове на Магдалена Паричева от Ловеч.

Преди дни в люляковия град гостува селекционер от най-популярния развъдник от породата в латиноамериканската държава. Рената Гарсие и съпругът й Марсел бяха в Ловеч, за да вземат женско коте за подобряване на породата. Развъдникът на Магдалена Паричева бил препоръчан от известен съдия, по чието мнение в него се отглеждат най-качествените като стандарт донски сфинксове.

Раздялата винаги е трудна, но малката Огдоада ще живее щастлива и обичана и ще прослави българските донски сфинксове далеч зад пределите на България, категорична е доскорошната й стопанка.

Развъдникът за донски сфинксове „Шалун кхан“ в Ловеч е основан през 2011 г. Член е и на румънската федерация, но българската принадлежност на развъдника е запазена и цялата дейност се осъществява под родния флаг.

За изтеклите шест години ловешкият развъдник има забележителни постижения, сред които десетки награди BEST OF BEST и BEST GENERALE на световни и международни изложби.

Котки на „Шалун кхан” са побеждавали над 200 други четириноги от повече от 40 породи от много страни в Европа. Колекцията от купи наброява над 150, а грамотите и сертификатите за постижения са стотици. Три поредни години „Шалун кхан“ е обявяван за „Развъдник на годината“.

По отношение на развъдната дейност ловешките бебета са търсени не само в страните от Европа, но и в целия свят. Повече от 50 питомници растат и се радват на обич и успехи в 19 страни, сред които Германия, Франция, Великобритания, Италия, Белгия, Унгария, Гърция и други европейски страни, а също и някои извън пределите на Европа - САЩ, Канада, Кувейт и Бразилия.

Тези котки са предпочитани от много известни развъдници по света, където създават отлични поколения и печелят титли и слава. С работата си „Шалун кхан“ се превърна в марка за висок клас и красота в създаването и развитието на породата донски сфинкс, категорични са експерти.

Най-голямата ми гордост като селекционер е създаването на специална кръвна линия, която комбинира двете най-силни и класни линии в Русия, казва Магдалена Паричева. В развъдника си тя поддържа още няколко линии, традиционно търсени в Европа и най-вече в Румъния. Основните „производители” в момента са 14 – 4 момчета и 10 момичета.