Ловеч затегна коланите и намали бюджета си
Ловеч затегна коланите и намали бюджета си / снимка: Дарик Плевен

С 838 760 лева намаление на приходната и разходната част на бюджета на община Ловеч гласуваха общинските съветници. Причината за промените е в намаляването на приходите на общината от централния бюджет от 19,5 млн. лв. на 18,6 млн. лв.

Най-голямо е намалението на общата субсидия за делегираните от държавата дейности - с 477 хил. лв. С 266 хил. по-малко са средствата за обща изравнителна субсидия за местни дейности. Режат се и парите за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища с 3 700 лв. Общо със 102 хил. лв. е намалението на целевата субсидия за капиталови разходи, като повече от половината намалени средства - 66 хил. лв., са в графа изграждане и ремонт на общински пътища. Разходите за общинска администрация се намаляват със 153 хил. лв. Голямо е намалението на разходите и по параграф "Почивно дело, култура и религиозни дейности" - със 117 хил. лв.

От разбивката по бюджета става видно, че най-много са ощетени читалищата (40 хил. лв.), Регионалният исторически музей (36 хил. лв.) и библиотеката (35 хил. лв.). Най-малко са намалени средствата за Художествената галерия - с 5 800 лв. Парите за образование и здравеопазване са по-малко съответно с 65 хил. лв. и с 61 хил. лв. За социално осигуряване, подпомагане и грижи средствата са намалени със 70 хил. лв.

За момента няма да има съкращения в общинската администрация в Ловеч.

В Троян пък от общинската администрация ще бъдат освободени всички служители, които са навършили пенсионна възраст, съобщи кметът Минко Акимов. Това са 13 души от града и селата. Тези, които имат отпуск за ползване, първо ще си го вземат, след което ще излязат в пенсия. На освободените места нямало да се назначават нови хора.