Ловеч събра в творчески диалог художници с общи проблеми
Ловеч събра в творчески диалог художници с общи проблеми / снимка: Дарик Плевен

Пет дни в Ловеч твориха художници от страната, които участваха в шестия национален пленер „Синя зона". Направеното по време на пленера ще бъде показано на изложба днес от 17,30 часа в камерната зала на читалище „Наука".

По традиция пленерът се организира от сдружение „Синя зона", което обединява художници с различни физически проблеми. За тях пленерите са начин на общуване с колегите, творчески диалог и възможност да напуснат пространството на своите ателиета, каза художникът Тихомир Витков, председател на сдружението. Той е в основата на неговото създаване през 2000 г. Идеята му Ловеч да събира всяка година творци от страната и да им дава възможност за изява е подкрепена от община Ловеч. Тя финансира пленера и получава в замяна по две творби от авторите. Темата и тази година е Ловеч през погледа на художниците.

В тазгодишното издание участват живописците Миню Бонев от Габрово, Никола Русев от Терзийско, Надежда Велева от София, Антония Ангелова от Асеновград, Жоржета Николова от Велико Търново и Тихомир Витков от Ловеч.

Все по-трудно става организирането на подобни артсъбития, защото финансирането се оказва недостатъчно, каза Тихомир Витков. Художници с придружител също са искали да участват, но ограничените средства не са го позволили. Заради кризата тази година бюджетът за култура на община Ловеч беше сериозно орязан. Почти на изчезване са и малцината меценати и фирми, които даваха средства за културни събития.