Ловеч подписа с Полша за откриване на Висше търговско училище
Ловеч подписа с Полша за откриване на Висше търговско училище / netinfo

Рамково споразумение е подписано между Община Ловеч и Висшето търговско училище „Борис Марковски” в град Келце, Полша, където делегация от Ловеч беше на посещение, съобщиха от администрацията. В подписаното рамково споразумение се предвижда двете страни да обединят усилията си за реализирането на проект за откриване на филиал на учебното заведение в Ловеч.

Предвидена е и възможността Общината и Висшето търговско училище „Борис Марковски” да създадат в Ловеч, с участието на български ВУЗ, отделно висше училище. Всичко това ще бъде съгласувано с българското и полското законодателство. Полската страна се задължава да представи на Община Ловеч притежаваните от нея организационен опит и съответните планове и програми на следване в периода на подготовката за изработването на договорените концепции и проекти. Ловешката община се ангажира да осигури материалната база в периода, необходим за откриването и съществуването на учебното заведение.

Висшето търговско училище в Келце с ректор д-р Ян Валушевски е едно от най-старите недържавни висши учебни заведения в Полша. То притежава една от най-стабилните акредитации сред висшите училища в Полша. По време на посещението в Полша са били обсъдени и възможни контакти между двете общини в сферите на индустриалното развитие, търговията, културата и спорта.