Ловеч на изложения във Франция
Ловеч на изложения във Франция / netinfo

Българските занаятчийски изделия и съвременни стоки, обичаи и фолклор ще бъдат представени на два панаира във Франция от 7 до 19 септември. Страната ни е поканена като гост на панаира в Шателеро и Льо Ман.

Посещението се организира от ловешкото сдружение Център за социални инициативи в партньорство с френското – Френско-българска солидарност с председател Даниел Пишо. Поканата за гостуването тази година е резултат от доброто представяне на нашите занаятчии, танцови състави и съвременно производство на панаира в Брюсеир през 2004 г.

В тазгодишните две изложения участват занаятчии от цялата страна, Ловешки регион е представен от майстори от Ловеч, Троян и Тетевен. Ще бъдат направени демонстрации по изработване на традиционна керамика и дърворезба. Богатите фолклорни традиции на страната ни ще бъдат показани от “Бистришките баби”, носители на много национални отличия и с призната международна известност.

Очаква се изложението в Шателеро от 7 до 11 септември да бъде посетено от 30-40 хиляди души. Прогнозата за панаира в Льо Ман е посещаемост от 100-120 хиляди души. Предвидено е на откриването на панаира в Шателеро да присъства посланика на България във Франция Ирина Бокова, съобщи председателят на Центъра за социални инициативи Светослав Марков.