Ловеч и Лотошино обявяват конкурс за детска рисунка
Ловеч и Лотошино обявяват конкурс за детска рисунка / archiv.DarikNews

Община Ловеч и администрацията на Лотошински муниципален район, Московска област, Русия, организират съвместен конкурс за детска рисунка, посветен на 135-годишнината от Руско-турската освободителна война, съобщиха от пресцентъра на кметската администрация в люляковия град.

Конкурсът ще се проведе едновременно и в двата града - българските деца ще рисуват на тема „Ние рисуваме Русия", руските - „Ние рисуваме България". Право на участие имат ученици на възраст от 10 до 16 години, живеещи съответно на територията на община Ловеч и на Лотошинския муниципален район. Конкурсът се провежда за руските участници в периода ноември 2012 г. - май 2013 г., а за българските - от ноември 2012 г. до юни 2013 г.
Съпредседатели на организационния комитет са зам.-кметът на община Ловеч Пламен Петков и първият заместник на главата на администрацията на Лотошинския муниципален район Вера Вдовина.

Работите на участниците в конкурса ще се оценяват от организационния комитет, а класираните на първо, второ и трето място ще бъдат наградени с дипломи и подаръци. Победителите от руска страна получават и правото да участват в тържествата за Деня на Ловеч през май идната година, както и да се включат в пленер в българския град. Победителите от нашата страна ще вземат участие в празниците за Деня на Лотошинския район през юни 2013 г. и също ще се включат в пленер в побратимения град.

Всеки автор има право да представи не повече от две творби, те трябва да са във формат А-3, като няма ограничение за избора на техника и жанр. Рисунките си ловешките деца може да изпращат до 1 март 2013 г. в електронен вид на адрес: culturalot@mail.ru.
Конкурсът, който се провежда в рамките на международното и културно сътрудничество между община Ловеч и Лотошинския муниципален район, цели взаимно обогатяване на двете култури, укрепване на единството между славянските народи, духовно-нравствено, художествено и естетическо възпитание на децата, подрастващите и младежта. Идеята е освен да се откриват и насърчават млади таланти в областта на изобразителното изкуство, и да се формира у децата интерес към важните събития от историята на Русия и България.