Ловеч е домакин на научна конференция за Екзарх Йосиф
Ловеч е домакин на научна конференция за Екзарх Йосиф / dariknews.archive

Научна конференция на тема „Екзарх Йосиф - духовният водач на нацията (1876-2015)" ще се проведе на 4 май (понеделник) от 10:00 ч. в салона на Гимназията за чужди езици в Ловеч, съобщиха от пресцентъра на кметската администрация. Организатори са Ловчанската митрополия, общината и Езиковата гимназия.

Научният форум се провежда по повод 175-годишнината от рождението на Екзарх Йосиф I. Целта на конференцията е да популяризира личността и делото му като църковно-народен водач и вдъхновител на училищното и просветното дело.

Научен ръководител на конференцията е проф. Андрей Андреев, декан на Историческия факултет на Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий". Всеки участник ще представи експозе на своята научна теза в рамките на 15 минути. Представените доклади в конференцията ще бъдат отпечатани в сборник.

В научния форум участват Теодор Тончев и Христо Тодоров от Регионален исторически музей - Ловеч, проф. Андрей Андреев и доц. д-р Людмил Малев от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" и Павлина Петрова от Държавен архив - Ловеч.

След представяне на научните доклади ще бъдат наградени отличените ученически разработки от конкурса по повод 175-годишнината от рождението на Екзарх Йосиф I.

Научната конференция ще завърши с откриване на документалната изложба „145 години Българска екзархия и 175 години от рождението на Екзарх Йосиф I", което ще се състои в приземния храм „Въведение Богородично" при Катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий".

На 5 май от 10:00 ч. в приземния храм при катедралата на центъра ще бъде отслужена панихида за Екзарх Йосиф I, след което ще бъдат поднесени цветя на паметника му до сградата на общинската администрация.

Научната конференция „Екзарх Йосиф - духовният водач на нацията (1876-2015)" се провежда под патронажа на Милена Дамянова, председател на парламентарната комисия по образованието и науката.