Ловеч домакинства на обучителен семинар
Ловеч домакинства на обучителен семинар / netinfo

Обучителен семинар на тема „Прилагане на подхода джендър мейнстрийминг в процесите на вземане на решения на местно, регионално и национално ниво” ще се проведе днес от 10 часа в заседателната зала на Община Ловеч. Той се организира от Министерството на труда и социалната политика.

Целта на семинара е да запознае представителите на общинската администрация, социалните служби, общинските съветници, Бюрата по труда, социалните партньори, неправителствените организации, представители на бизнеса с интегрирания подход за равно третиране на половете, т. нар. „джендър мейнстрийминг”.

Подходът джендър мейнстрийминг е една от най-важните хоризонтални политики в Европейския съюз, която следва да бъде прилагана във всички нива на вземане на решения в страните членки.

Джендър мейнстрийминг включва неограничаващи действия за насърчаване на равноспоставеността и провеждането на специфични мерки в помощ на жените, мобилизиране на всички основни политики и мерки, целящи постигане на техните възможни въздействия върху положението на мъжете и жените.

В програмата на семинара ще бъдат представени проблемите за равнопоставеността на жените и мъжете в контекста на активните политики на пазара на труда и сравнителен анализ на ситуацията в 30 европейски страни.

Ще бъде представен доклада на ЕК от януари 2008 г. по въпросите на интегрирания подход за равно третиране на половете като необходим ракурс в разработването на мерки за социално включване на групите в риск от бедност и социална изолация.