djakovska
djakovska / dariknews.bg
На среща с медиите в пресклуба на БТА в Плевен, Люси Дяковска представи новия си проект "Разходка по Бродуей", чието показване на големите сцени в България ще започне след броени дни. Тя сподели и своето виждане за музикалната култура у нас.
Връщайки се година и половина назад към премиерата на „Вечер на мюзикъла с Люси Дяковска“, поставена заедно с Плевенска филхармония, талантливата плевенчанка сподели, че стартът в родния й град й е дал много голям кураж.
„До тогава приоритетите ми бяха в съвсем различна сфера и на съвсем различно място в Европа, и си давам сметка, че последвалите още три концерта в Плевен ми дадоха от една страна самочувствие, а от друга много по-различно творческо развитие“, каза Люси Дяковска. Тя подчерта, че такъв спектакъл не е правен до сега в България и според нея, публиката има нужда от този вид музикално изкуство.
„Мюзикълът е една съвкупност от музикални жанрове, които можеш да ги сложиш под една шапка и да разказваш много по-комплексни истории от поп музиката или пък от класиката. Мисля, че мюзикълът е един прекрасен преход, за да се вкара младата публика, но и да й се покаже, че музикалното изкуство не е само щракане с пръсти по клубовете, съпроводено с консумиране на алкохол“.

djakovska
dariknews.bg

Според Люси Дяковска, музикалната култура в България може да бъда създавана и по един различен начин.
„В изминалата, а и по-миналата година прави впечатление, че в България настъпва тенденцията на „про-мюзикълите“, и мисля, че заедно с Плевенска филхармония положихме едно сериозно начало – да покажем в много градове в страната, колко разнообразно може да бъде това изкуство“.

Дяковска е убедена, че мюзикълът няма да бъде изчерпан, заради изключителната музика и истории, които съдържа този жанр.
„Публиката има нужда да й разказваме истории и да я отнасяме някъде за периода, в който сме пред нея“, каза Люси и допълни, че след разговори с ръководството на Плевенска филхармония се е стигнало до идеята за втори проект, който отново да докара хората до залите и да им бъде показано нещо още по-различно.
Люси Дяковска разкри пред медиите, че новият й проект се казва „Разходка по Бродуей“. Тя сподели и някои подробности относно сценографията на новия проект, който се очаква да обиколи страната в близките дни, а и през есента.

djakovska
dariknews.bg

Новият проект включва 90% нови неща. Разходката по Бродуей ще започне от 20-30-те години с откриване с „Кабаре“, минава през „Чикаго“, после „Меки ножа“, 50-те гоини с „Оувър дъ Рейнбоу“ и „Сингин ин дъ рейн“. После 60-те години - историята на модерната версия на Ромео и Жулиета и Уестсайдска история“ на Ленард Бърнстейн.....
В последната част на програмата на „Разходка по Бродуей“ са бисовете, сред които познатите вече на публиката в страната „Мемори“ и Куийн – „Медли“, като са включени и нови неща на Уолт Дисни.
„Надявам се, след двучасовия концерт да покажем отново на хората, какво е мюзикъла!“, каза Люси Дяковска.
Тя не пропусна да отбележи участието на четирима танцьори от „Фънки мънкис“, които заедно с един мим ще бъдат на сцената и ще разказват без думи като ще разхождат публиката из Бродуей, не без участието на Люси, която ще разказва историите.

„Тази година всички ние изискваме повече от себе си, за да дадем повече на хората и публиката, прибирайки се в къщи да си каже, че не е очаквала че може да бъде по-хубаво и от предишния път. Трябва да има еволюция и ми се иска да станем дори коректив и за други изпълнители в България. Когато всичко е истинско и има симбиоза на сцената, нещата стават“, каза Люси Дяковска и добави, че спектакълът ще се развие в шест различни картини като костюмите са стилизирани, при някои много смели изпълнения.

Цялата идея и сценарий за „Разходка по Бродуей“ е на Люси Дяковска. Симфоничните оркестрации и аранжименти отново са на пианиста Георги Милтиядов и диригента Левон Манукян.

Премиерата на спектакъла е на 14 юни в Горна Оряховица с участието на Симфониета – Шумен.
Следват концерти с Плевенска филхармония в Пловдив - 22 юни, Плевен - 27 юни, Бургас - 30 юни и Варна - 5 юли, след което се предвиждат участия в Ямбол, Добрич, Габрово, Шумен и други градове в страната.
На 31 август Люси Дяковска и Плевенска филхарминия ще представят "Вечер на мюзикъла с Люси Дяковска" на фестивала на изкуствата "Аполония" в Созопол.