ljubo djakovski
ljubo djakovski / dariknews
На 24-ти октомври 2018-та година в Министерството на културата се проведе конкурс за директор на Плевенска филхармония за следващия 4-годишен период в дейността на музикалния културен институт.
Председател на комисията от Министерството беше проф. Пламен Джуров, а нейни членове бяха проф. Борислава Танева, Елиянка Михайлова - директор на Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“, Светлана Димитрова от БНР, Емануил Манолов – областен координатор на КНСБ-София, Нина Кръстева – председател на Синдикат „Театър, музика и танц“ към КТ Подкрепа, Станислав Почекански – председател на Съюза на българските музикални и танцови дейци, Анастас Попдимитров – председател на Българската асоциация на работодателите в областта на културата /БАРОК/, Стефка Григорова – началник на отдел „Култура“ в Община Плевен и Марианка Николова – директор на Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“.

Председателят на комисията проф. Пламен Джуров представи творческата и житейска биография на единствения кандидат за поста „директор на Плевенска филхармония“ – Любомир Дяковски, както и богата творческа дискография и редица стандартни съпътстващи документи.

Пред членовете на комисията, Любомир Дяковски отбеляза, че концепцията му всъщност е продължение на тази, с която е кандидатствал за вече отминалия му 4-годишен мандат, като основното, което остава е това, музикантите да бъдат професионално, и доколкото е възможно и финансово удовлетворени от работата си в Плевенска филхармония.
„Мисля, че през изминалите 4 години успях да постигна в значителна степен и едното и другото. Мисля, че към момента доверието между мен и музикантите е почти пълно. Те повярваха, е това, което правят си струва и смятам, че резултатите за Плевен са забележими“, каза Любомир Дяковски.

Той отбеляза, че Община Плевен е сред общините в България извън столицата, които дават най-много средства за култура.
„Плевенската общественост си даде сметка, че в годините на прехода градът загуби доста в културно отношение. Беше закрита операта, после се направи Открита оперна сцена, която после също се загуби, и тези лъкатушения се отразиха на самочувствието на града. Мой дълг беше да се боря с това нещо и заедно с Община Плевен през последните години постигнахме финансиране от страна на общината в размер на 270 000 лева“.   
В заключение, в шеговит стил Любомир Дяковски информира: „За последните 4 години не съм ползвал нито един ден отпуск по болест. Здрав съм. Нямам захар и диабет, и не взимам лекарства“. Видео от проведения конкурс за директор на Плевенска филхармония може да видите ТУК
Председателят на Комисията към Министерството на културата проф. Пламен Джуров сподели за Дарик, че всеки момент се очаква да излезе и официалното решение за директор на Плевенска филхармония за следващите 4 години.