Лидия Шулева внася в парламента петицията за автомагистрала „Хемус”
Лидия Шулева внася в парламента петицията за автомагистрала „Хемус” / netinfo

Петицията в подкрепа на изграждането на автомагистрала “Хемус” и планирането на средства за това в републиканския бюджет за 2009 г ще внесе в днес парламента депутатът от партия Българска нова демокрация Лидия Шулева.

Идеята е преди окончателното гласуване на бюджета да се окаже натиск за отделяне на средства за довършването на магистралата, защото в бюджета за следващата година няма предвидени средства за това. Инициативата стартира на 4 декември от Варна и се организира във всички областни градове на Североизточна и Централна Северна България, където магистралата трябва да мине. Над 1 500 са подписите, които са събрани в Ловешка област.

“Държавата трябва да подпомогне предприемачите, малкия и средния бизнес чрез инвестиции в инфраструктурата”, посочи Лидия Шулева. Според нея строителството на магистралата ще създаде работни места в Ловешка област и ще намали влиянието на финансовата и икономическата криза в региона.

Очаквам безработицата в страната догодина да достигне до 10 на сто при нива от 5-6 на сто днес , каза още Лидия Шулева. Според нея ще има сериозен натиск на пазара на труда, провокиран не само от свиването на производството, но и от завръщането на емигрантите в България.

Това, което може да се направи, е не да се харчат пари за социални програми, а да се помогне на бизнеса да запази работните места. Държавата има възможност чрез Българската банка за развитие да гарантира с 1 милиард лева от фискалния резерв по-лесния достъп до кредитиране. Осигуряването на кредити за оборотни средства ще помогне на бизнеса в печеленето на поръчки, смята Лидия Шулева.

Тя прогнозира, че в Ловешкия регион кризата ще засегне предимно строителния бранш и производителите на мебели, които през последните години са развили производството си благодарение на бума в строителството на ваканционни селища.