Лидерите на демократичните партии в България бяха в Плевен, за да подкрепят Зеленогорски и екипа му
Лидерите на демократичните партии в България бяха в Плевен, за да подкрепят Зеленогорски и екипа му / netinfo

Със сини балони, бурни аплодисменти и възгласи „Победа!" стотици демократи посрещнаха в препълнения салон на Драматичния театър кандидата за кмет на Плевен Найден Зеленогорски и кандидатите за общински съветници и за кметове на населени места от партия „Българска нова демокрация".

Специално да подкрепят най-успешния син кмет в страната тук бяха лидерите на СДС Мартин Димитров и на ДСБ Иван Костов. Химните на България и Европейския съюз прозвучаха в началото на предизборната среща. Почетният гражданин на Плевен Любомир Дяковски призова: „Нека на 23-и октомври всички да отидем да гласуваме със сърцата си, но там да изберем бюлетината със своя разум - и от третия кметски мандат да отидем към четвърти!" Оперният певец Дяковски отправи и поздрав-послание към Найден Зеленогорски с популярната песен „You'll never walk alone" - „Ти никога няма да бъдеш сам". Певецът Валди Тотев изправи залата на крака с емблематичната за демократите в България песен „Вдигни очи".  

Лидерите на демократичните партии в България бяха в Плевен, за да подкрепят Зеленогорски и екипа му
netinfo

„Тези избори са от особена важност. Те ще бъдат и своеобразен тест за устойчивостта на българската демокрация. Защото Централната избирателна комисия, с гласовете на ГЕРБ и БСП, взе политическо решение, без никакви юридически аргументи, да не допусне до изборите СДС, ДСБ и други десноцентристки партии, подкрепящи мен и моя колега в Монтана Златко Живков. ГЕРБ и БСП преминаха всички граници и действаха като Сталин: „Има човек - има проблем, няма човек - няма проблем.".

И това не е всичко: в Плевен ЦИК регистрира коалицията „За Зеленогорски", който всъщност е против Зеленогорски. Учредиха тази коалиция без моето съгласие, прегазвайки конституционните ми права и законите на страната. Затова ви призовавам -  подкрепете ни с номер 34 в интегралните бюлетини за кмет на общината, за общински съветници и за кметове на населени места.

Подкрепете с номер 4 в бюлетините нашите кандидати за президент и вицепрезидент Румен Христов и Емануил Йорданов - двама честни и достойни мъже", призова Найден Зеленогорски. Той благодари специално на партия „Българска нова демокрация", която след отказаната регистрация подаде ръка на СДС, ДСБ и партиите от демократичната общност в Плевен. Кандидатът за четвърти мандат отчете пред хората, препълнили Драматичния театър, най-важното, направено от Общината през последните четири години и представи своята визия за развитието на Плевен пред следващите четири.  

Подкрепата си за Найден Зеленогорски и общинските съветници от „Българска нова демокрация" изрази лидерът на Демократи за силна България Иван Костов: „Сред вас съм, за да покажа категоричната подкрепа за Найден Зеленогорски на Демократи за силна България. Винаги съм го подкрепял, защото е човек, който персонално олицетворява дясното мислене, десните ценности, дясната политика.

Тук съм защото този човек и неговият екип не бяха допуснати за регистрация на тези избори. Вижте парадокса: Найден Зеленогорски е три пъти кмет, един от най-успешните в страната, и  Централната избирателна комисия не му позволява да се регистрира за участие, но позволява да се регистрира два пъти осъдения Йордан Лечков. Това е абсурдно и показва, че в България се надига една реакционна вълна. Кой стои начело на тази вълна? Познати герои: един човек, който хулиганстваше в Плевен и Найден го победи на изборите - това е Румен Петков, и Цветан Цветанов. Двама обединиха усилията си и решиха с непозволени средства „да спънат" Найден Зеленогорски и неговия екип. Призовавам всички плевенчани да покажат, че това не може да мине в демократична България, да излязат и да гласуват срещу тези реакционни сили с номер 34 в бюлетините за Зеленогорски и неговия екип! Това, което е постигнал тук, в Плевен, Найден Зеленогорски, е постигнато в обкръжението на правителства, които не са били приятелски настроени към него. Още от 2001 година той управлява въпреки централната власт в страната, опирайки се само на екипа си и на своята собствена сила и компетентност - и това трябва да се оцени от хората." 

Лидерите на демократичните партии в България бяха в Плевен, за да подкрепят Зеленогорски и екипа му
netinfo

Председателят на Съюза на демократичните сили Мартин Димитров се обърна към демократичната общност: „Обикалях тези дни Северозападна България, където бедността е взела страшни размери, и ви казвам откровено: Плевен и Монтана са като оазиси - те изглеждат най-добре, имат най-добра инфраструктура и най-ниска безработица.

Защото двамата кметове са изключително успешни. Затова на ГЕРБ и на БСП им е ясно, че Найден Зеленогорски не може да бъде победен в честно състезание и затова решиха да го извадят от състезанието, както правеха БКП и Тодор Живков. В повечето градове в България ГЕРБ и БСП работят заедно - това е истината и никой не трябва да си затваря очите за нея. Битката за Найден Зеленогорски и за Плевен трябва да бъде спечелена на всяка цена! Защото ако по този нечестен начин изгубим един успешен кмет, това значи, че демокрацията си отива в България, че със сталинистки методи някой иска да печели избори. Сега е моментът да бъдем заедно повече от всякога, защото хората искат сериозна алтернатива на управлението на ГЕРБ.

Колкото по-дълго управлява ГЕРБ, толкова по-зле ще живеем всички ние - това е истината и не искам да ви я спестя. Сега е критичен момент за България, в който трябва да си подадем ръка и категорично да спечелим тези избори. Познавам много добре Найден Зеленогорски, ние сме приятели и работим заедно. Той е наистина изключително успешен кмет, но не само това, той е честен, благороден и добър човек, който съм убеден, че ще води Плевен само напред. Да си пожелаем в Плевен най-високия процент за България, защото Найден го заслужава, и нашите кандидати го заслужават!" 

Своята подкрепа за Найден Зеленогорски и неговия екип заявиха кандидатите за президент и вицепрезидент на обединените десни сили Румен Христов и Емануил Йорданов, председателят на партия „Българска нова демокрация" Васимир Радулов и заместникът му Борислав Великов, представляващият коалицията Обединени демократични сили Иво Цанев, председателят на партия „Вяра Морал Родолюбие Отговорност - Национален идеал за единство" Борис Ячев.

Д-р Маргарита Цонкова дари на Найден Зеленогорски скулптурен портрет на Васил Левски, сътворен от нейния съпруг, покойният вече Димитър Цонков. Трогателният жест - творбата да бъде дарена на Найден Зеленогорски - е по волята на големия наш склуптор и почетен гражданин на Плевен Димитър Цонков.