Либийски туристи разпънаха молитвени килимчета в центъра на Плевен
Либийски туристи разпънаха молитвени килимчета в центъра на Плевен / Вероника Христова

Неочаквана футболна среща между два абсолютно неизвестни отбора се разигра в ледения плевенски следобед на пл. "Възраждане". Участници в мача бяха ученици от либийското училище Алманахел, дошли на екскурзия у нас. Начело на 36-те ученици и 11 учители от арабското училище заварихме тийнейджъра Теодор Цанков, който е и възпитаник на школото.

Родителите му са родом от Габрово и заедно с тях момчето живее вече 15 години в четвъртия по големина град в Либия - Мисурата, известен с търговията си. България е първата европейска държава, в която учениците стъпват, разказа преводачът Теодор. Плевен пък е вторият български град след София, включен в програмата на посещението им.

 

Либийски туристи разпънаха молитвени килимчета в центъра на Плевен
netinfo

Момчетата бяха разочаровани от сухия студ в Плевен и най-вече от липсата на сняг и лед, каквито са очаквали да видят у нас. Въпреки, че градусите навън бяха доста ниски, либийските гости не пропуснаха да направят своята редовна молитва, като за целта разпънаха молитвените си килимчета право пред Мавзолея "Св. Георги Победоносец".

Това обаче веднага направи впечатление на трима представители на местната власт, които дойдоха, за да поискат обяснение за неразрешеното организирано мероприятие. В страната ни има закони, които всеки трябва да спазва и незнанието им не е оправдание, обърна се към либийците общинският съветник Ивайло Атанасов.

Либийски туристи разпънаха молитвени килимчета в центъра на Плевен
netinfo

Заедно с колегата си Любомир Петков и с представител на Общиснкия инспекторат, те обясниха на гостите, че провеждането на подобни групови молитви, без разрешение, не е допустимо в центъра на европейски град и ги предупредиха, че ще имат проблем с това и на други места.

Местните управници посочиха на гостите близката джамия, в която безпрепятствено биха могли да извършват ритуалите си, като обясниха приятелски, че не са против религията им. Директорът на училището поднесе своите извинения и мачът приключи преждевременно с неизвестен резултат. Следващата спирка на момчетата от Алманахел е Велико Търново.

Либийски туристи разпънаха молитвени килимчета в центъра на Плевен
netinfo