Лека служба и честит празник!
Лека служба и честит празник! / netinfo

14 души са загинали, други 14 са ранени при пожари за първите осем месеца на тази година в Плевенско. Данните съобщи началникът на ОД “Пожарна безопасност и спасяване” Плевен комисар Емил Маринов. Повишената численост при загиналите се дължи на пожара във влака София – Кардам в края на февруари, при който загинаха 9 души. За сравнение за същия период на миналата 2007 год. са загинали двама, а ранените са били трима.

На официална церемония днес в сградата на пожарната служба, бяха прочетени поздравителни адреси, благодарнствени писма и бяха обявени наградените пожарникари в Областната противопожарна дирекция. В проведения благотворителен турнир по тенис на маса за служителите, на първо място се класира екипът на РС “Пожарна безопасност и спасяване” Плевен, на второ място е отборът на Гулянци, а на трето – този на Кнежа.

По 250 лв. бяха връчени и на три деца на загинали при изпълнението на служебния им дълг пожарникари. 300 лв. от сумата са от екипа на ОД “Полиция” Плевен, останалите 450 са осигурени от противопожарната дирекция.

По случай професионалния им празник, плевенските пожарникари демонстрираха днес пред читалище “Съгласие” и възможностите на новия автомобил „Рено Мидлум”. Спасителни екипи разрязаха автомобил, за да осигурят достъп до “пострадал” при катастрофа. С помощта на специални клинове служители от „Пожарна безопасност и спасяване” отстраниха вратата на автомобила, а после и покрива му, за да осигурят достъп до пострадалия. При тези дейности пожарникарите използваха хидравлични разпъващи и режещи инструменти.

Пожарният автомобил „Рено Мидлум 240.14” е поставен на дежурство в Плевенската пожарна от началото на месец септември. Автомобилът е от най-съвременен тип и отговаря на най-строгите изисквания за екологичност. Основните технически параметри са: колесна формула 4Х4; кабина за екипажа 5+1; обем на цистерната за вода – 3 000 литра; обем на цистерната за пенообразувател – 300 литра. В специалното оборудване на автомобила са включени хидравлични инструменти, осветителни прибори, електрически генератор, пневматични повдигащи възглавници, моторен трион, моторна дискова резачка, противо-химическо облекло, топлозащитно облекло и много други.

С „Рено Мидлум 240.14” могат да бъдат повдигани товари с тегло до 40 тона. Използват се при акции за изваждане на хора, затрупани от сгради след земетресения. Автомобилът е оборудван с мощна противопожарна помпа с дебит 3 200 л / мин. при налягане 10 атмосфери. За подаване на вода на голямо разстояние е предназначен лафетния струйник, който се намира в горната част на автомобила.