Къде да се изследваме за СПИН - безплатно и анонимно
Къде да се изследваме за СПИН - безплатно и анонимно / netinfo

Младежи - доброволци ще разпространяват днес в Плевен информационни материали, кондоми и червени лентички по повод 1 декември - Световния ден за борба със СПИН. Те ще са част от доброволците на националната анти СПИН кампания, която тази година преминава под мотото "Бъди в час!". Инициативата е адресирана предимно към младите хора на България.

Чрез нея се цели да се популяризира възможността за анонимно и безплатно изследване за ХИВ, чрез т.нар. КАБКИС/ кабинети за анонимно и безплатно изследване и консултиране на СПИН/.

Такъв кабинет е разположен на 3 етаж в сградата на РИОКОЗ Плевен. Телефонът, на който всеки желаещ да се изследва, може да получи информация как става това, е 80 60 67.

По последни официални данни на Министерство на здравеопазването към 22 ноември тази година година в България са регистрирани общо 1 071 ХИВ позитивни човека, но техният брой надвишава няколко пъти официалната статистика.

Една от основните характеристики на ХИВ инфекцията е отсъствието на видими симптоми за дълъг период от време - между 5 и 10 години. Половината от живеещите с ХИВ вирус българи са под 30 години.