Крушуна става перлата на спа-туризма в Ловешко
Крушуна става перлата на спа-туризма в Ловешко / obl.admin.lovech

Басейн, с „малки олимпийски размери", бе открит на 12 септември, в село Крушуна, община Летница. На официалната церемония присъстваха Областният управител на Ловеч Милко Недялков, зам.-областният управител Юнал Мъстънов, кметът на община Летница Красимир Джонев, председателят на общинския съвет Бисер Цеков, общински съветници, жители на селото и гости. Водосвет за здраве и успехи беше отслужен от отец Валентин.

Крушуна става перлата на спатуризма в Ловешко
netinfo

Съоръжението, струващо на общинския бюджет 306 000 лв., е първата част от грандиозен инфраструктурен обект в изграждането на спортен комплекс на община Летница на обща стойност 6 милиона лева. Според кмета Красимир Джонев проектът, който предстои да бъде изграден в град Летница, ще бъде завършен до 3-4 години. Финансирането му ще бъде осигурено от програмата за селските райони от Европейските фондове.

Локацията на басейна не е избрана случайно. Над водното съоръжение съществува минерален извор с дебит 8л./сек, който е бил използван за лечебни цели в края на 80-те години на миналия век. Поради проблем с концесията заради биологичния и химичен анализ на Министерството на здравеопазването и липсата на разрешение, водният атракцион засега е напълнен с питейна вода.

Кметът Джонев се закани да изпрати арбитражна проба на водата в Швейцария, за да докаже качеството на чудотворната течност. „Водата е с изключителни индикации, използвана 3 години за балнеология и лечение. Качеството и свойствата на водата могат да бъдат потвърдени от хиляди български граждани и светила в сферата на науката", допълни градоначалникът.

Голям спа-комплекс се проектира на територията на селото, стана ясно от срещата. Голям инвеститор от Ловеч е изкупил повечето от имотите, намиращи се в съседство на прочутите крушунски водопади. Идеята е село Крушуна да стане перлата на спа-туризма в Ловешко, а защо не и в България.