Кой е най-добрият махмурлЕк?
Кой е най-добрият махмурлЕк? / netinfo

Махмурлукът е единствената пронизваща главата болка, която човек осъзнато сам си причинява. Никулден, Коледа, Стефановден, Нова година, Васильовден, Йордановден, Ивановден, Антоновден, Атанасовден.

Ето ви 9 повода в рамките на около месец, на които няма как да не вдигнете поне една наздравица. След нея обаче става весело и следва втора и трета и така до онзи ужасен момент, в който човек се пита "защо, по дяволите, точно тази глава е моята?" А тя боли, пищи и скърца при най-малкия звук, а слепоочията поемат поредния пирон дори при най-слабата искрица светлина.

Стомахът вие лудо и сякаш цяла рота в него се бунтува. Ръцете и краката категорично отказват на тялото да служат, а мускулите просто са умрели. Най-лошото обаче, в цялата тази ситуация е, че мозъкът работи неуморно ... затрупва притежателя на черепната кутия с гневни упреци, изсипва цяла плеяда ругатни по адрес на ненаситното гърло и отдавна изсъхналата уста.

О, да, съзнанието е гневно и тревожно: "Дали това е последният ми ден на този свят? Не искам да свърша така. Срам ... позор! Защо ми трябваше? Дали да не се обадя за помощ? - Не, не мога. Трябва сам да се справя ... утре това ще е само лош спомен...". Но "утре" е толкова далече, а "днес" продължава цяла веченост.

Тогава мозъкът оставя ругатните и започва да прехвърля старите рецепти, които е скътал и крие някъде там дълбоко, на които доста се е смял, но от които отчаяно сега се нуждае. Зелева чорба, силно подлютено шкембе, конска доза кафе, енергийни напитки, минерална вода, мощна доза сладко, ободряващ душ и какво ли още не.

Това са само малка част от народните лекове за махмурлук, които всеки от нас знае. Някои стигат дори до крайности като заковават последния пирон в ковчега с една ледена бира и с надеждата, че клин клин избива. В аптеката ще ви предложат различни разновидности на обезболяващи и облекчаващи лекраства като аспирин, алказелцер и дори прахче, носещо обещаващото име "махмурлек".

Факт е обаче, че само времето може да излекува снощното ви падение и всичко останало е просто бегъл опит на съзнанието да поправи онази ужасна болезнена грешка, която с негово съгласие сътворихте.

В рецензия, публикувана в British Medical Journal, екип от изследователи обявява следното заключение: "Няма неопровержими доказателства, които предполагат съществуването на конвенционална или допълнителна интервенция, която ефективно предотвратява или лекува (алкохолния) махмурлук.

Най-ефективния метод за избягване симптомите на (алкохолен) махмурлук е да се практикува въздържание или поне сдържаност при консумацията! Това, както заете, не винаги е постижимо, затова просто на масата до себе си, освен чашата с любимото питие и доброто си настроение, сложете и спомена за дългото "днес" на последния махмурлук.

Наздраве!