КНСБ-Плевен:Частните фирми забраняват синдикатите и се пазят като дявол от тамян!
КНСБ-Плевен:Частните фирми забраняват синдикатите и се пазят като дявол от тамян! / archive.dariknews

На среща с медиите в пресклуба на БТА в Плевен, председателят на КНСБ - Плевен Янчо Андонов заедно с експерта-юрист Николай Илиев представиха призив по случай Световния ден на достойния труд - 7 октомври и кампанията, свързана с него "Нека заработим достойно".

Янчо Андонов сподели, че най-често нарушенията в трудово-правните отношения се случват в мултинационалните компании.
"Те в качеството си на голям инвеститор се лансират от държавата като големи инвеститори в страната", обясни юристът Николай Илиев и каза, че има вече заведени дела от двама уволнени служители-синдикални лидери в такива компании.

Сред най честите нарушения синдикалните дейци отбелязаха нередовното изплащане на работните заплати, които и без това са изключително ниски, а това всъщност също представлява голямо нарушение.

След това се нареждат неспазването на работното време и отпуските, несъобразяването със Закона за безопасни условия на труд и забраната за синдикализъм.
Янчо Андонов коментира, че навсякъде има условия за достоен труд, но просто липсва желанието, те да бъдат изпълнявани.

„Ние някак свикнахме с нарушенията на нашите работодатели, но смятам, че в близко бъдеще се очаква лавинообразно нарушаване на трудовото законодателство от страна на мултинационалните компании. В тази връзка той посочи, констатираните нарушения в такива компании.

На срещата беше коментирано и въведеното "сумиране на работното време", където се нарушава цялата система на работното време, както и отпуските, здравословните и безопасни условия на труд. "Всичко се прави напълно формално и се извършва от счетоводители, а не от инженери и специалисти в областта".

Янчо Андонов отбеляза като много сериозен проблем забраната за синдикализъм в частните фирми, където се пазят от синдикатите "Като дявол от тамян!", а това е нарушение на международни конвенции, свързани с правото на сдружаване и на колективно договаряне, обясни той.