love4 r
love4 r / dariknews.archive
Две нови постъпления – книги на френския военен кореспондент и художник Дик де Лонли, получи Регионалният исторически музей в Ловеч, съобщават от там. Авторът участва в Руско-турската война от 1877-1878 г. и отразява главните събития в нея в репортажи за списаниe Le Monde Ilustre и за вестник La Moniteur universel, като ги илюстрира със свои рисунки. След войната издава в Париж своите впечатления в самостоятелното издание „Спомени от войната и пътуването на Дик де Лонли като доброволец в 26-ти казашки полк“ (1883), илюстрирано с 67 оригинални картини на автора. В книгата четири глави са посветени на Ловеч.
Втората книга на същия автор е издадената през 1888 г. в Париж - „Руската армия в действие. Спомени от войната и от пътуването на Дик де Лонли като доброволец в 26-ти казашки полк“ (илюстрирана с 28 картини на автора), в която отново в три глави се отделя внимание на кампанията при Ловеч.
Във фондовете на музея постъпиха оригинални първи издания на двете книги, а авторовите илюстрации, посветени на люляковия град, са публикувани в изданието на музея „Ловеч в руско-турските войни през ХIХ век. Част втора 1877-1878“ (2019), допълват от там.
Ценните издания са станали притежание на Регионален исторически музей – Ловеч, със съдействието на Атанас Атанасов, който през май представи пред съгражданите си своята колекция от порцелан в изложбата „Кралско вълшебство от порцелан“.