everest
everest / dariknews.bg
Новата книга за Васил Левски "Българският Еверест" на пазарджишкия журналист и писател Продрум Димов ще бъде представена в Клуба на дейците на културата в Ловеч на 6 юни, вторник, от 17:30 ч. За книгата ще говори троянската поетеса Лина Борджиева.
 
Изданието е посветено на 180-годишнината от рождението на Апостола. В тази документално-публицистична книга авторът ни връща към моменти от житейския и революционен път на идеолога и организатора на българското националноосвободително движение.
 
В основата на произведението са обиколките на Апостола из Българско в рамките на Османската империя. Те обаче не са поднесени в очакваната цялост и в обичайната хронология, а са подбрани най-същностните и градивни случки и събития, разкриващи уникалността на Левски като личност, всеотдаен революционер, стратег и неуморим организатор на Вътрешната революционна организация.
 
В книгата вниманието на читателите ще бъде привлечено и от изнесените нови факти и изводи, солидни предположения, които отхвърлят тиражираното толкова десетилетия предателство на поп Кръстю. Не може да не се оцени като достойнство на изданието и присъствието в неговото съдържание и на интервютата, направени с Николай Хайтов, професорите Николай Генчев, Дойно Дойнов и академик Константин Косев.
 
Заглавието носи и любопитна информация за паметници, отзиви за книги, посветени на Апостола, и е обогатено с интересен снимков и мемоарен материал. В тази насока оправдан интерес предизвикват и приложените, оцелели до наши дни, седем оригинални фотографии от Белград и Букурещ.
 
С цялостното си съдържание "Българският Еверест" се отличава със своето актуално звучене и е един своеобразен горещ призив към нашите съвременници да се върнат към истинските ни национални стойности, търсейки себе си.
 
Продрум Димов е автор на двайсетина книги за деца, няколко сборника с разкази и документални четива за възрастни, писал е за Христо Радевски, Дамян Дамянов, Евтим Евтимов, Яко Молхов, Иван Динков и редица други автори. Гостува за втори път в Клуба на дейците на културата в Ловеч.