Кметът на Плевен обеща санкции за нелоялен превозвач
Кметът на Плевен обеща санкции за нелоялен превозвач / dariknews.bg

 

Едно от питанията към кмета на Плевен на редовната сесия на общинския съвет на 10 август, беше за стойността на абонаментните карти, които плащат пенсионерите и хората над 65 годишна възраст по една от междуселищните автобусни линии в региона - Плевен - Гривица.

В представянето на питането си Георг Спартански каза, че хора, които ползват линията твърдят, че до февруари тази година, стойността на месечната карта е била 15 лева. След последвалата смяна на фирмата, обслужваща линията, стойността на картата се е повишила от 15 на 20 лева, а от 1 юни, същата карта вече струва 28 лева. За няколко месеца, цената се е вдигнала със почти 100% .

Според Георг Спартански липсва икономически обусловен мотив, това да се случи.
За това той попита: „Има ли изобщо Община Плевен отношение към определянето на цените на общинските автобусни линии и осъществява ли се контрол от страна на нашето общинско ръководство върху дейността на частните автобусни превозвачи, които имат договор с общината да обслужват общинските линии".

„От Вас научавам, за увеличаването на цената на картите", каза в отговор кметът на Плевен, проф.д-р Димитър Стойков и уточни, че в общинската администрация не е постъпвало искане за увеличаване на цените на картите.

„Във връзка с Вашето питане, веднага беше назначена преверка от Инспектората в община Плевен, както и от Комисията на потребителите и очакваме техния доклад", обясни кметът, като завърши: "Ако тези данни се окажат верни, на превозвача ще му бъдат наложени съответните санкции".