Кметът на Червен бряг: Големият ни проблем е безработицата от над 30 %
Кметът на Червен бряг: Големият ни проблем е безработицата от над 30 % / dariknews.archiv

Кметът на Червен бряг инж. Данаил Вълов, отчете пред медиите изминалите 100 дни на своето управление. На пресконференция в пресклуба на БТА в Плевен той очерта някои от основните приоритети в работата му за развитието на града и представи програмата си до 2019 г. Сред темите беше тази за дофинансирането и развитието на болницата в Червен бряг.

Инж. Данаил Вълов, който е втори мандат кмет на Червен бряг поясни, че общината е възложила ОДИТ на болницата в града, който да предложи стабилизационна програма и, ако се налага, дофинансиране.

"По време на първия мандат успяхме най-после да завършим строителството на болницата, която се строи повече от 30 години. Успяхме да я оборудваме, нещо което е продължило и в предходния мандат така, че от гледна точка на базата, няма проблеми с обслужването на населението на общината в областта на здравеопазването", каза Вълов. Той посочи обаче, че с всяка изминала година болницата в града все повече задлъжнява.

"Системата на взаимоотношения със Здравната каса, без да съм особен специалист, не дава възможности на общинските болници да се самоиздържат. Явно там ще се наложи да има допълнително финансиране от общинския бюджет и има решение на ОбС-Червен бряг от януарската сесия, с което сме обявили конкурс за фирма, която да направи одит на болницата и да предложи стабилизационна програма.
Може да смятаме, че проблема със здравното обслужване не е критичен", допълни инж. Данаил Вълов.

Той допълни, че има идея в така наречения Четвърти корпус на болницата, който разполага с над 10 хиляди кв.м.площ, да бъде създаден Дом за социални услуги.

Кметът на Червен бряг сподели още, че е заварил "нестабилно финансово състояние от неефективно и некадърно управление на европейските програми и се е заел да отстрани натрупаните проблеми в интерес на населението на общината, което наброява 33 000 души. Според него големият проблем е безработицата, която официално е 30 %.

Сред приоритетите на новото управление на града са архитектурното и функционално разрешаване на проблема с пазара в центъра, обходните маршрути в Червен бряг, два проекта по програмата за трансгранично сътрудничество, които ще спомогнат за ремонтиране на четвъртокласните пътища на територията на общината. След затоплянето на времето, ще се работи и по ремонтирането на улиците в града.