Кларинетистът Росен Идеалов гостува на Плевенска филхармония
Кларинетистът Росен Идеалов гостува на Плевенска филхармония / archive.dariknews

След блестящия концерт в памет на Катя Попова, тази седмица Плевенска филхармония ще зарадва публиката си с Концерт за кларинет в Ми мажор от Моцарт и Италианска симфония No.4 от Феликс Менделсон.

На диригентския пулт ще бъде Пламен Марков, а като солист ще гостува известният български кларинетист и преподавател Росен Идеалов. Концертът ще започне с увертюра към операта „Вълшебната флейта" от В.А.Моцарт.

Росен Идеалов е възпитаник на Варненското музикално училище и Музикалната академия в София, лауреат на национални и международни конкурси, активно концертира повече от 30 години като солист и камерен изпълнител в България, Европа, САЩ, Китай, Корея.
Репертоарът му включва над 400 произведения от Ренесанса до XXI век.

Росен Идеалов е осъществил световни и български премиери на повече от 250 нови творби, над сто от които написани специално за него.
Участвал е в десет компактдиска със съвременна музика с негово участие, както и в различни камерни формации, сред които ансамбъл Музика нова. Росен Идеалов преподава камерна музика и кларинет в НМУ Л.Пипков София и НМА П.Владигеров.

Концертът е на 20 февруари от 19:00 часа в зала „Катя Попова".