“Китай, какво си всъщност ти?”
“Китай, какво си всъщност ти?” / netinfo

На 15 юни в Клуба на дейците на културата в Ловеч от 17,30 часа ще гостува проф. Марко Семов. Той ще представи книгата си “Китай, какво си всъщност ти?”, която излезе от печат през 2005 г.

Марко Семов е родом от село Видима, днес квартал на Априлци. Завършил е реална гимназия в Троян, има висше икономическо образование.

През 1984 г. става доктор на филологическите науки с дисертация на тема “Българският характер в творчеството на Захари Стоянов, Антон Страшимиров, Иван Хаджийски”.

От 1984 г. е професор във Факултета по журналистика на СУ ”Св. Климент Охридски”. Гост-професор е във Варна и Пловдив. От 1989 г. е член на Академичния съвет на СУ ”Св.Климент Охридски”. От 1997г. до 2000 г. е член на Президиума на Висшата атестационна комисия. От 2000 г. е член на Висшия съвет по акредитация на висшите училища и университетите в България.

Проф. Марко Семов е автор на повече от 40 книги, както и на хиляди статии в периодичния печат, на стотици телевизионни и радиопредавания. Има редица трудове по българска народопсихология, изследвания по проблемите на глобализацията и отражението й върху националните ценности и култури, публикации в международни научни издания. Участвал е в многобройни международни научни срещи и симпозиуми.

Днес с пълно основание можем да характеризираме Марко Семов като един от водещите публицисти в българския исторически живот от последната четвърт на ХХ-то и началото на ХХІ-то столетие; като писател, оставил ярки и необичайно популярни пътеписи в българската литература за България, но и за света от епохата на Студената война и от началото на Глобализацията; като учен, когото утрешните българи може би с основание ще наредят сред изследователите - класици на българската народопсихология.