Кирил Цочев: С подкрепата си за заема ПГ на АБВ не бламира председателя на партията
Кирил Цочев: С подкрепата си за заема ПГ на АБВ не бламира председателя на партията / dariknews.archive

Като заблуда в българското общество определи зам.-председателят на Народното събрание и депутат от ПГ на АБВ Кирил Цочев впечатлението, че парите от 16 - милиардния външен дълг вече са изтеглени и се харчат.

 

В предаването „Още от деня" по БНТ той подчерта, че обяснението, което беше направено от парламентарното мнозинство и финансовия министър не е сторено по добрия и разбираем за българите начин по отношение на заема. А това, което АБВ постигна, е да изиска отчет за всеки лев, който ще се разпределя,

както и намаляване на сумата за заема, посочи той.

 

„Когато министърът на финансите е внесъл в деловодството на Народното събрание това предложение за ратификация, то не е било обсъдено, въпреки че вече е подписано и иска следваща ратификация. Аз лично казах, че маниерът на действие не може да бъде такъв. Направихме една дълга среща. Поставихме още в самото начало две условия. Първото беше, че числата не излизаха - 2 - 2,5 млрд бяха повече от нашите сметки.

 

Второ, в дефицита не е посочено нищо. Ние искаме това решение да бъде обвързано с растежа на БВП, с развитието на малкия и средния бизнес", посочи Цочев и подчерта, че АБВ е получила джентълменско обещание от ГЕРБ, че за следващите години ще спазят техните условия - отчет на разходите и намаляване на заема.

 

 

Това беше факторът, който наклони везната на АБВ, категоричен е Цочев. „Това е един договор за агентство и дилърство, с което се дават права в следващите три години, при най-добри условия, за първи път се експериментира с държавата, средносрочна прогноза за развитие, което дава добър сигнал на финансовите пазари", обясни депутатът.

 

 

Кирил Цочев подчерта, че решението на групата на АБВ за гласуване на ратификацията за поемане на нов външен дълг от 16 млрд лева не е взето без знанието на партийното ръководство. „Освен професионализма, който съществува в нашата парламентарна група, решението е взето по демократичен начин, без никакъв натиск и със съгласието на партийното ръководство, в лицето на тримата зам.-председатели на партията".

 

 

Цочев смята, че нагласата на председателя на партията Георги Първанов, който обяви, че депозира оставката си като лидер заради решението на парламентарната група да гласува „за" ратификацията на заема, се дължи на занижена комуникация сред ръководството. „Аз мисля, че не са му обяснени обстоятелствата, при които ние сме взели това решение. Дълбоко уважавам президента Първанов и съм убеден в каузата на АБВ. Аз съм в парламента заради него", посочи Цочев.

 

Той отново каза, че групата е гласувала, след като е поставила условия към ГЕРБ и те са били приети. Що се отнася до медийните коментари за оставка на парламентарната група на АБВ, този въпрос не стои на дневен ред.