Кирил Цочев: Амбицията ми е да поставим енегретиката на релси
Кирил Цочев: Амбицията ми е да поставим енегретиката на релси / archive.dariknews

Кирил Цочев, избран за народен представител от листата на АБВ в 11-ти МИР - Ловеч, който ще представлява в парламента и Плевенския регион обясни на среща с журналисти в пресклуба на БТА в Плевен, че амбициите му в работата като депутат са главно в две посоки. Едната е възстановяване на индустриализацията, "но не реанимиране на умрели предприятия, а на такива, които имат все още искра живот - нещо, което правя и в момента в единственото действащо предприятие в Ловеч - "Спарки - Елтос".

От 42 години Кирил Цочев се занимава с енергетика. Затова и другото основно направление, в което ще работи като народен представител е енергетиката. През 2013 г. е бил председател на работна неправителствена група към Министерския съвет, за подготовка на енергийна стратегия на България. "За съжаление предишното правителство покри тази Енергийна стратегия и това беше моята амбиция, да вляза в Парламента и да поставим енергетиката на релси".

Кирил Цочев каза, че предстои Стратегията да бъде внесена с изискване в срок от един до три месеца да бъде разгледана и приета от Енергийната комисия в парламента.

Относно ядрения потенциал на страната Кирил Цочев припомни, че в 48-годишната си история на страна, развиваща ядрена енергетика, България е произвела над 500 тераватчаса/500 милиона мгвч./ на стойност над 30 млрд лева, което е предпоставка за развиването на ядрени мощности.

Той посочи някои основни компоненти, необходими за това - пазар на ел. енергията, стратегически инвеститор, участие на държавата на паритетен принцип, като същевременно да не се ангажира нейния бюджет.

Като най-належащи мерки в този смисъл Цочев посочи удължаването на живота на 5 и 6-ти реактор на АЕЦ"Козлодуй", както и поставяне на първа позиция на изграждането на АЕЦ"Белене", вместо Седми блок в Козлодуй.

Кирил Цочев не е член на ПП АБВ, но е част от Гражданската квота на партията. Два пъти е бил вицепремиер, както и министър на търговията и външноикономическото сътрудничество, отговарящ за енергетиката на страната и за военнопромишления комплекс. От 14 години е председател на Българо-японския икономически комитет.

В срещата участваха зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков, Цветан Антов - областен координатор на АБВ за Плевен и проф. Григор Горчев -