Кeнгуру ще помага на колебаещи се родилки да не изоставят децата си
Кeнгуру ще помага на колебаещи се родилки да не изоставят децата си / netinfo

Специална структура “Кенгуру” откриват в Дом “Майка и дете” в Плевен, съобщиха от Областна администрация в града. Тя представлява стая със санитарен възел за две майки и техните новородени недоносени деца.

Изграждането и и оборудването е направено със средства от спечелен проект за 22 000 лева към Фонд “ Социално подпомагане” на социалното министерство. Проектът е изготвен по препоръка на министър Емилия Масларова при нейното посещение преди близо два месеца в дома. Структура “ Кенгуру” дава възможност родилките и недоносените им бебета да не прекъсват емоционалната и физическа връзка помежду си след раждане на детето и да се стимулира естественото хранене с майчина кърма, поясни главният лекар на Дом “ Майка и дете “ д-р Иржина Костова. Това ще помогне на някои колебаещи се майки, които още не са взели окончателно решение за съдбата на рожбите си, да не изоставят децата си за осиновяване.

Средният престой в специализираната стая е 30 дни. Тя е основно ремонтирана и оборудвана с медицинска техника. Приемът ще започне от януари 2008 година. В Плевен има още две стаи за майки и бебета – в родилно отделение.