Какво пише пресата днес
Какво пише пресата днес / netinfo

Служба “Гражданска защита” празнува, съобщава от първа страница Посоки. Шефът й в Плевен инж. Георги Линков получава почетен знак от министър Етем. Професионалният празник на служба “Гражданска защита” ще бъде отбелязан днес за 71-ва година поред.

Какво друго четем в Посоки. Ще стимулират даровити деца, доказали се на олимпиади. Това обявиха от Министерството на образованието и науката. Финансовата помощ се отпуска от Фондация “Комунита”, която ще определи 1000 стипендианти от 7 - 12 клас. Желаещите да станат стипендианти ще трябва да се явят на конкурс, в който да напишат есе по определена тема. Децата ще получават стипендия от 50 лв. на месец и кредит за книги в размер на 10 лв. 70% от децата, които ще бъдат поощрени, трябва да са от семейства с месечен доход до 150 лв. на човек от семейството.

 Започва монтаж на 100 нови светофара в Плевен, информира още изданието. Ще бъдат подменени почти всички остарели и негодни светофарни уредби по ул. “Г. Кочев”, до хотел “Балкан”, при Военния клуб, в жк “Мара Денчева”, научи “Посоки”. Днес майсторите вече започнаха да подменят първия от светофарите - този при Гарнизонния военен клуб. Едновременно с това започва работата по изграждането на нов светофар в “Сторгозия”, срещу училище “Стоян Заимов”.

Съдебна тема от Посоки: Върнаха на работа старите синдици в Бета. Синдиците Цветан Банков, който е синдик и на “Нова Плама”, и Георги Георгиев отново ще изпълняват тази длъжност за обявения в несъстоятелност бивш оръжеен завод “Бета”-Червен бряг. Решението е на първото събрание на кредиторите на фирмата, свикано на 2 юли тази година, информира съдия Силвия Кръстева, пресаташе на Плевенския окръжен съд. На кредиторската среща е било решено двамата нови-стари синдици да получават месечно възнаграждение за работата си от 1 100 лв.

На първа страница на Посредник отново виждаме темата за пропускателния режим в Общината, който според колегите създава все повече неудобства на гражданите. В пиковите часове на входа за записване на личните данни се струпват по над 10 души.

 Започва уреждането на собствеността на земите по параграф 4, разбираме още от първа страница на Посредник. За целта се увеличава екипът от специалисти в Общината. 17000 плевенчани ползват земи по този параграф. Плевенска община е успяла да направи отделни планове на собствениците на земеделски земи и ползвателите. Направени са и заповеди на правоимащите и на желаещите да ги закупят ползватели по параграф 4.

Центърът за деца и младежи в риск работи добре, интервю с представител на центъра Димитър Пенков е поместено на страница 23 на Посредник.

На спортната страница ще намерите и информация за двамата плевенски шампиони по шах Михаил Николов и Симонета Иванова, които участваха в турника Chessdom Chalenge Cup. Михаил Николов спечели в турнира на шампионите.