Какво можеш да направиш? питат плевенски младежи
Какво можеш да направиш? питат плевенски младежи / netinfo

Национално младежко допитване "Какво можеш да направиш?" обяви Младежкият информационно-консултантски център "Интелект" Плевен в партньорство с Помощното училище в града, съобщи Милен Първанов, ръководител на центъра. Чрез инициативата всеки млад човек ще има възможността да предложи виждане и мнение по въпроса с какво лично той би могъл да допринесе за повишаване осведомеността на обществото за незаразните болести като инсулт, сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак и др.

В националното допитване могат да участват млади хора на възраст до 35 години като всеки участник може да участва с едно мнение. Под него задължително трябва да са написани: трите имена на участника, възраст, учебно заведение, имейл. Организаторите си запазват правото да не допускат до участие в младежкото допитване мнения, които не отговарят на темата.

Участие в реализацията на идеята е взела и Петя Марчева, психолог на Помощното училище, която работи активно в тази сфера и има зад гърба си вече реализирани образователни и здравни проекти и кампании. Първи в инициативата са се включили учениците от СОУ "Христо Ботев" Никопол - те са подготвили рисунки, които ще са лицето на кампанията.

Крайният срок за изпращане на мнения е 5 октомври на email: mikc.pln@gmail.com.

Резултатите ще бъдат обявени на 16 ноември - Международен ден на толерантността, на сайтовете на Младежки информационно-консултантски център „Интелект" Плевен и Помощно училище „П. Р. Славейков" - Плевен, www.pu-pleven.hit.bg. Най-оригиналните младежки мнения ще бъдат изпратени до Световната здравна организация, а всички участници ще бъдат отличени.

Според последни проучвания трима от пет души всяка година умират от инсулт и сърдечно-съдови заболявания, диабет, рак, заболяване на белия дроб, известни в Европа като незаразни заболявания. Те се дължат на взаимодействието на различни генетични, свързани с околната среда и начина на живот фактори, включително пушене, злоупотреба с алкохол, нездравословни диети и липса на физическа активност.