Какви са предизвикателствата пред българското здравеопазване
Какви са предизвикателствата пред българското здравеопазване / netinfo

Национална конференция на Българския лекарски съюз на тема “Българското здравеопазване след присъединяването ни към ЕС” се провежда в Плевен.

На откриването на конференцията присъстваха доц. Борислав Китов, председател на парламентарната комисия по здравеопазване, доц. Атанас Щерев, зам.-председател на комисията, д-р Валери Цеков, зам.-министър на здравеопазването, д-р Николай Лалев, зам.-директор на НЗОК, председателят на БЛС д-р Андрей Кехайов, председателят на плевенската областна организация на БЛС д-р Венцислав Грозев, лекари и здравни специалисти.

Два поредни дни специалистите ще обсъждат проблемите и предизвикателствата пред българското здравеопазване. Според председателя на БЛС д-р Андрей Кехайов българското здравеопазване е далече от европейското, но трябва да се направи всичко необходимо и е отговорност на всички институции да се направи крачка напред, за да се гарантира здравето на хората и качеството на медицинското обслужване.

“Това е нещо, което трябва да бъде приоритет на правителството, държавата и ние като институция, представляваща лекарите, не можем да бъдем безразлични”, каза още д-р Андрей Кехайов. В този час започва второто заседание на конференцията, днес ще се разгледат позициите на политическите сили, участващи в изборите за депутати в Европарламента, качеството на медицинската помощ, правила за добра медицинска практика, предстоящи задачи, финансиране, ценообразуване и човешки ресурси. В края на националната конференция ще бъде обсъдена и приета и резолюция от името на БЛС.

Кои са изключително важните въпроси, на които трябва да се отговори, слушаме от доц. Борислав Китов, председател на парламентарната комисия по здравеопазване.