Как да избегнем зимното натрупване на килограми
Как да избегнем зимното натрупване на килограми / netinfo
Как да избегнем зимното натрупване на килограми
23387
Как да избегнем зимното натрупване на килограми
  • Как да избегнем зимното натрупване на килограми

"Плодове и зеленчуци за здраве" е темата на Националната седмица за борба със затлъстяването, която ще се проведе между 23 и 29 ноември. Самото заглавие, в най-общи линии, показва кои са храните, които ще ни донесат по-добро качество на живот и нормално телесно тегло.

Факт е обаче, че през зимата и покрай празниците българинът приема повече мазни храни и алкохол. Това са предпоставки за влошаване на здравето и нерядко за затлъстяване, констатира диетологът от РИОКОЗ Плевен д-р Цветан Димитров.

Специалистът препоръчва, на първо място човек да не намалява двигателната си активност през зимния сезон, да слезе от колата и да ходи повече пеша. Същевременно с това, според диетолога, не бива да забравяме летните си навици, да приемаме редовно плодове и зеленчуци с всяко хранене.

По думите му, въпреки влошените вкусови качества на оранжерийните плодове и зеленчуци, витамини в тях има и всеки, който може да си позволи пресен зарзават, не бива да се отказва от него. На останалите българи д-р Димитров препоръчва обилно да изкисват солта от туршията и киселото зеле, и редовно да следят кръвното си налягане.

Съветите на д-р Димитров чуйте в прикачения звуков файл...