Как българският дух оцелява в амазонската джунгла...
Как българският дух оцелява в амазонската джунгла... / netinfo
Как българският дух оцелява в амазонската джунгла...
19639
Как българският дух оцелява в амазонската джунгла...
  • Как българският дух оцелява в амазонската джунгла...

Историческото наследство на страната ни е обект на множество проучвания. Тези, които ще го запазят и за следващите поколения са децата, у които, от нас големите зависи, да създадем дух на уважение към миналото и желание за съхранението на ценностите в бъдеще. Такива навици придобиват участниците в т.н. Академия на наследството, създадена по идея на президента Георги Първанов, представена миналата година на среща на президентите от югоизточна Европа.

Тя е замислена като регионална мрежа от инициативи и общи дейности, свързани с опазване на културния пейзаж на страните от този регион. Участници в тази академия са членовете на клубове "Съхрани българското" от цялата страна. Част от дейностите им са свързани с опазване на наследството. Те ходят заедно на семинари, слушат лекции, запознават се с паметници в околностите на родните им градове и участват в археологически експедиции. Семинар се проведе и в Плевен на 16 май. Ученици от четири плевенски училища - Националното училище по изкуствата "П. Пипков", МГ "Гео Милев", Професионалната гимназия по туризъм и ДФСГ "Интелект", се събраха заедно, за да научат нещо интересно за историческото наследство, и то не само по нашите земи.

 Децата имаха възможност да се докоснат, макар и виртуално, до амазонската джунгла. Те гледаха филма на Мила Банкова "Да запазим и съхраним българската идентичност". Тя е 26-годишна жена, която зарязва обучението в престижен италиански университет и живее две години сред индианските племена в Перу. Кое е общото в опитите за съхранението на идентичността на българите и индианците чуйте от самата Мила.