Кабинет за здравен и рекреативен туризъм откриват в ПГТАлеко Константинов
Кабинет за здравен и рекреативен туризъм откриват в ПГТАлеко Константинов / pgt.akonstantinov

На 20 януари 2016 г. от 11:00 часа в сградата на ПГ по туризъм „Ал.Константинов" в Плевен ще бъде открит нов кабинет по НП „Модернизиране на системата на професионалното образование" за 49 365 лв. на МОН, включващ ремонти дейности и оборудване свързано с рехабилитационни процедури и спа услуги.

Само за няколко години СПА индустрията в България направи гигантска крачка напред. Едва ли има друг подотрасъл, който да се развива с толкова бурни темпове и който да е насочен към диверсифициране на продукта, удължаване на сезона и привличане на по-платежоспособни туристи. След промените, настъпили в страната във връзка с преминаването от централизирано стопанство към пазарна икономика, се променя цялостно структурата и организацията на балнеологичното лечение и все по-силно започва да се проявява тенденцията за насочване към уелнес и спа процедурите. На този етап липсват подготвени средни специалисти, които да обслужват СПА центровете на хотелите и да извършват рехабилитационни и други възстановителни дейности.

Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов" гр. Плевен бързо реагира на процесите, които се развиват в образованието и на постоянно сменящите се тенденции в избора на професия или специалност.

В съвременните хотели все повече се разширява номенклатурата на допълнителните услуги, които имат профилактичен, лечебен и възстановителен ефект върху госта. До момента по НП „Модернизиране на системата на професионалното образование" имаме изградена учебна кухня за практика на учениците по предмета Организация и функциониране на кухня, учебна зала за сервиране, учебен бар, хотелска част,  състояща се от 3 хотелски стаи за практика и прилежащ лоби бар.

Към допълнителните дейности в хотела се отнасят СПА процедурите, за които е необходимо да се изгради такъв учебен СПА център. Той ще се използва за обучение не само за учениците от специалността „Организация на хотелиерството", но и от новата специалност „Извършване на термални процедури в балнеологични и други възстановителни центрове".

Новият кабинет ще се използва и за обучение по учебните програми „Долекарска помощ" и „Хигиена и неотложна медицинска помощ" по специалността „Организация на туризма и свободното време" и специалността „Екскурзоводско обслужване" в 9 клас. Учениците от специалност „Социална работа с деца и семейства в риск" в 9 клас ще използват кабинета по предмета „Анатомия, физиология и хигиена".

Оборудването включва хидромасаажна вана, мобилен ръчен тангентор, масажна кушетка, масажен стол /стол на Кнед/ - подходящ за извършване на релаксиращ масаж на гърба, раменете и врата, шведска стена, механичен уред за раздвижване на китка, уред за раздвижване на глезенна става и други механични уреди за рехабилитация.

Кабинетът е снабден с дидактични материали като макети, табла и материали за ароматерапия. Съвременната материална база ще допринесе за добрата подготовка на първите средни специалисти по специалността „Извършване на термални процедури в балнеологични и други възстановителни центрове"като в обучението ще участват висококвалифицираните преподаватели от Медицински университет гр.Плевен. Новият кабинет е нов момент в 20 годишната история на ПГ по туризъм в Плевен.