Йосиф Сърчаджиев режисира „Опечалена фамилия в Ловеч
Йосиф Сърчаджиев режисира „Опечалена фамилия в Ловеч / svetlomira.anastasova

Най-новата постановка на Драматичен театър - Ловеч, е „Опечалена фамилия" по Бранислав Нушич, режисьор е големият Йосиф Сърчаджиев. Премиерата е в петък, 21 февруари. В представлението участва целият актьорски състав, който отскоро се радва и на две млади попълнения - току-що завършилата НАТФИЗ Лили Сучева и Силвия Чобанова, която идва от Драмата в Габрово. „Възрастните актьори имат умения, но имат и своите маски. Докато младите не могат някои неща на сцената, но са готови аз да им сложа маските", казва за работата си с артистите Сърчаджиев.

Избрал „Опечалена фамилия", защото „в момента в България има мрак и хората трябва да се поразведрят". Все пак обаче подчертава, че пиесата „не е само смешка, има си и драма".
Любопитното е, че именно с тази постановка на Бранислав Нушич Йосиф Сърчаджиев се завръща пред публика след „ударчето", както сам го нарича. В Малък градски театър му дават ролята на бабичка, без реплики, ей така, само присъствие на сцената.

Това няма да е единствената пиеса на големия актьор и режисьор за този творчески сезон. Още през пролетта той се кани да покаже още една премиера, най-вероятно в столичен театър. Има предложения за „Маскарад" по Лермонтов и за постановка на друг руски автор.