Йончев е категоричен: Не съм съгласен на дебат, Кайлъка да премине към общината
Йончев е категоричен: Не съм съгласен на дебат, Кайлъка да премине към общината / dariknews

"Съзнавам, че вече е необходима малко по-твърда и ясна позиция, тъй като, когато местната власт има необходимост от помощ, веднага я изисква, получава я, но след това не продължава да си върши работата по най-добрия начин", каза пред журналисти областният управител на Плевен Илиян Йончев.

Той припомни, че в края на 2013 г. кметът на Плевен го е помолил да помогне във връзка с решаването на проблема с неделния автомобилен пазар. "Ние направихме всичко в съвсем кратък срок и успяхме да предоставим имот в Брестовец за това начинание, но все още не е направено нищо по темата", каза Йончев и допълни, че Скобелевият парк беше предоставен на общината, "за да пишат проекти и да го развиват, а там сега е една джунгла".

Илиян Йончев коментира и строежа на новата детска градина, който вместо да приключи в началото на 2014 г. продължава и в момента. "Там не се работеше само, когато валеше сняг. През останалото време винаги се е работело", изказа личните си наблюдения областният управител и каза, че вероятно ще се наложи той и зам.-областния управител Мирослав Михайлов да сезират контролните органи, за да бъдат проучени евентуални нарушения с бюджетни средства.

Относно Плувния комплекс областният каза, че е учудващо, как община Плевен се заема с неща, които не може да финансира и даде пример с градовете Левски и Червен бряг, където басейните имат собствени структури, които ги финансират.
В тази връзка той зададе и риторичния въпрос, дали след като стане готова спортната зала, за която още не е започната процедурата за обществената поръчка, кметът на Плевен няма да я обяви за даване под наем, ако се окаже, че общината няма да има пари, за да я поддържа.

Илиян Йончев коментира и казаното от председателя на Общинския съвет Дарин Ангелов, относно парк "Кайлъка" и го определи като "волни съчетания по художествена гимнастика на тема "Кайлъка".

Той изреди няколко обекта в парка, които са на община Плевен и са в окаяно състояние като тоалетните в началото на "Кайлъка", Кривите огледала, Летният театър, Парашутната кула, басейните в "Кайлъка".
"Те не могат да поддържат града - целия обрасъл в боклук и треви, та как ли не, "Кайлъка" да поддържат", каза Йончев.

Той направи съпоставка между парите, с които се поддържа парка, които са малка част от средствата, с които се поддържа чистотата в град Плевен, както и за това, как с едни и същи средства може да се поддържа парка от предишната областна управа и сега. "Мога да кажа, че сега го правим с по-малко средства и с много по-малко хора, което е въпрос на организация".

"Аз по никакъв начин не съм съгласен въобще на дебат, "Кайлъка" да преминава към общината, защото не искам да заприлича на центъра на Плевен", категоричен е областният управител.