Извънредната сесия на ОБС падна заради липса на кворум
Извънредната сесия на ОБС падна заради липса на кворум / dariknews

Липса на кворум доведе до отпадане разглеждането на исканата оставка на кмета на Плевен и обсъждането на работата на общинската едминистрация на второто за месец май извънредно заседание на Общинския съвет.

Още при гласуването на кворума отсъстваха всичките съветници от групата на ГЕРБ. Нямаше ги и съветниците от други групи в Общинския съвет. В почти пълен състав бяха представителите на Коалиция за България и БНД.
Дарин Ангелов даде предвидената в такива случаи 15-минутна почивка, в която съветникът Георг Спартански внесе в заседателната зала балони с лика на кмета и надпис "Оставка".

Извънредната сесия на ОБС падна заради липса на кворум
netinfo

След почивката не се постигна кворум и така заседанието не се състоя.

Това даде повод представители на съветници от БНД и от БСП да дадат пресконференции пред журналистите, дошли да отразят работата на Общинския съвет.

"Не чухме кметът да се разграничи от действията на своя заместник Алексей Зелов, поради които той беше арестуван", каза Стефан Ганев от БНД и добави, че по-скоро случаят е бил неглижиран от кмета на Плевен. Той подчерта, че БНД и БСП, които поискаха с подписите си извънредната сесия за разглеждане на оставката на кмета на Плевен са политически различни, но "когато става дума за спасяването на града, общината и жителите, това и обединява".

Георг Спартански каза, че не е учуден от поведението на съветниците от ГЕРБ. "Имахме информация поради множеството предатели в ГЕРБ, че ще направят и невъзможното за да провалят заседанието", каза той и добави, че индикации за това са се появили още на предишното извънредно заседание на 23 май 2-14 г.
Като си запази коментатите за утрешната сесия, Спартански обясни появата на балони в заседателната зала с идеята му да замени отсъстващите съветници с балони, пълни с въздух...

Извънредната сесия на ОБС падна заради липса на кворум
netinfo

Според Найден Зеленогорски фактите говорят, че безработицата в Плевен нараства и в града липсват инвестиции. "Беше посечена професионалната общинска администрация и не е нужно да се питаме, защо има тежки и драматични проблеми, включително и финансови санкции по европейски проекти в огромни размери, които буквално ще фалират общината".

Извънредната сесия на ОБС падна заради липса на кворум
netinfo

Зеленогорски посочи, че никой не иска да поеме политическата отговорност за това, което се случи със зам.-кмета Зелов. "Напротив - кметът каза, че той е негов много добър приятел, което е очевиднмо". Според Найден Зеленогорски, нормално би било да се поеме политическа отговорност и да се получи едно категорично разграничаване. "Очевидно е също, че всеки външен инвеститор и всеки човек, който иска да прави бизнес в Плевен вече се притеснява да се докосне до администрацията. Срамувам се за нашия град".

"Фактите категорично са за това, че гражданите на Плевен са със съвносителите на искането на оставката на кмета на Плевен. Не съм съгласен, че се различаваме с БНД, защото искаме едно и също нещо - оставката на кмета", каза Чавдар Велинов от БСП.

Извънредната сесия на ОБС падна заради липса на кворум
netinfo

Той допълни: "Когато става дума за нуждите на гражданите трябва и в бъдеще да бъдем заедно, защото за съжаление, ние не успяваме да бъдем единни и затова вървим надолу".

Малко по-късно в заседателната зала в сградата на Община Плевен се състоя съвместна пресконференция на кмета на Плевен проф. д-р Димитър Стойков и общински съветници от групата на ГЕРБ.