Изтеглиха темите за изпита по Биология в Медицинския
Изтеглиха темите за изпита по Биология в Медицинския / снимка: Дарик Плевен

Слухова система; Транскрибция - биосинтеза на РНК и Генетика на пола са темите, които бяха изтеглени тази сутрин за кандидат-студентския изпит по Биология в Медицински университет Плевен.

80 са местата държавна поръчка по специалност „Медицина", за тях ще се състезават общо 594 кандидат-студенти. Жените, които ще положат изпит, са 417, мъжете - 177. Четирима студенти извън тази бройка ще се явят на кандидат-студентски изпит за възстановяване на студентските си права, за да продължат обучението си по медицина.

Изпитът по Биология продължава пет астрономически часа - до 13.00 часа, той се провежда в сградите на Ректорат 1 и 2.

Кандидат-медиците изразиха задоволство само от първата изтеглена  тема - Слухова система, останалите две - Транскрибция - биосинтеза на РНК и Генетика на пола, предизвикаха по-скоро негативна реакция от тяхна страна.

Според доц. Милена Даскалова-председател на изпитната комисия, въпросите са доста трудни за разбиране. Ако в училище на децата не им е била обяснена достатъчно добре материята, то те много трудно биха се справили с развиването на въпросите днес, подчерта тя. Това означава, че работите им няма да отговарят на зададените критерии, обясни председателят на комисията.

Темата Слухова система е от материала, изучаван в 8 клас, Транскрибция - биосинтеза на РНК е от учебника за 9 клас, а Генетика на пола от 10 клас. По думите на доц. Даскалова, тези които само са наизустили материала, няма да се справят с изпита, особено що се касае до темата, свързана с генетиката. Основна грешка, която кандидат-студентите допускат при нея е, че пишат как ДНК презаписва информация от РНК.

Доц. Милена Даскалова се похвали с факта, че в предишни години ученици, които са завършили Математическата гимназия и ГПЧЕ в Плевен са с доста добро представяне на изпитите.

Според проф. Григор Горчев, ректор на Медицински университет Плевен, в чието присъствие бяха изтеглени изпитните въпроси, студентите са немотивирани. "Те не учат, а наизустяват материала", обясни той и изтъкна това като причина приетите вече студенти да закъсват още през първата година на обучението си.

Следващият изпит, който кандидатите да станат лекари трябва да положат в Медицинския университет, е по химия на 14 юли.