Изслушаха областния на Ловеч в Комисия в Народното събрание
Изслушаха областния на Ловеч в Комисия в Народното събрание / dariknews.bg

Областният управител на Ловеч, Ваня Събчева препоръча на ръководството на ЧЕЗ Разпределение да направят сериозни анализи и равносметка относно състоянието на електропреносната мрежа в малките населени места.

Това стана в зала „Изток" на Народно събрание, където по покана на Комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм се проведе изслушване на електроразпределителните дружества на тема: „Готовност на електроразпределителните предприятия за зимния сезон и състояние на електрическите мрежи".
Във форума взеха участваха представители на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, Националната електрическа компания, „Електроенергийния системен оператор", областните управители на Ловеч и Смолян, зам. областният управител на Враца, както и ръководствата на ЕОН  и ЧЕЗ.
Комисията заседава по повод възникването на необходимостта от обявяване на бедствено положение в трите области поради обилния снеговалеж в периода 7-12 януари и трудностите по възстановяване на електроподаването в много населени места, прекъснато след обилния снеговалеж и срива на електропреносната мрежа.
Областният управител на Ловеч,  Ваня Събчева препоръча да се вземат мерки за по-голяма сигурност на мрежата в региона и по-специално в малките населени места в планинските участъци.
На 21 януари,  Петър Докладал - регионален мениджър на ЧЕЗ за България посети Ловеч, за да увери областния управител, че дружеството е направило своите анализи и да коментира с него бъдещите намерения за инвестиции в областта, и по-специално в общините Априлци и Тетевен, които сериозно пострадаха  от обилния снеговалеж в средата на януари.