Изследват храненето и отглеждането на кърмачета и деца
Изследват храненето и отглеждането на кърмачета и деца / netinfo

Национално проучване на храненето на кърмачета и деца до 5-годишна възраст и отглеждането им в семейството ще се проведе през месеците юни и юли. Това съобщи д-р Ирина Джикова от РИОКОЗ Плевен.

96 деца от Плевенска област ще бъдат обхванати в програмата, която се провежда като част от Националния план за действие “Храни и хранене” 2005 - 2010 г. 72 от децата са подбрани по общ признак възраст, а 24 – по етнически признак. Те са от ромски произход и живеят в Плевен и село Буковлък.

Целта на това разделение е да се направи съпоставяне на начина на отглеждане и хранене на децата от различни етнически групи, обясни д-р Джикова. Освен антропологични изследвания, акцент тази година ще се постави и върху разпространението на анемията при децата, затова ще се следи и нивото на техния хемоглобин.

Основните цели на проучването са да се поставят основите на национален мониторинг на кърменето, храненето и хранителния статус на кърмачетата и малките деца до 5-годишна възраст, както и на национален мониторинг на анемията при кърмачета и деца до 5-годишна възраст и жени в детеродна възраст. Националното проучване на храненето при децата има за цел и да се направят препоръки за интервенции за подобряване на храненето, отглеждането на децата в семейството и достъпа до здравни грижи за децата, със специален фокус към най-уязвимите групи.

Националното проучване е включено и в Подпрограма “Ранно детско развитие” към Програма “Развитие и закрила на деца и млади хора”, подписана от Министерство на здравеопазването и УНИЦЕФ. Проучването ще бъде проведено върху национално представителна извадка от 2 200 деца на възраст 0 - 5 години и техните майки.