Изследват безплатно за туберкулоза
Изследват безплатно за туберкулоза / netinfo

Плевен се включи в кампанията за безплатни прегледи за туберкулоза и оценка на рисковете от това заболяване. На национално ниво организатор на инициативата е Министерството на здравеопазването, в Плевен кампанията е част от „Седмица на отворени врати” на Клиниката по пулмология и фтизиатрия на УМБАЛ „Д-р Георги Странски”.

Безплатните прегледи ще продължат до края на октомври, след това същата инициатива ще се проведе от 9 до 13 ноември и от 7 до 11 декември, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. В Плевен желаещите да се прегледат за туберкулоза може да посетят диспансера по пневмофтизиатрични заболявания на ул. „Кирил и Методий” 20 от 8.00 до 12.00 часа.

В национален мащаб кампанията се финансира от Глобалния Фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария чрез програма "Подобряване на контрола на туберкулозата в България". Програмата действа в страната от 2007 г. До края на годината по нея са предвидени над 130 хиляди евро за безплатни медицински прегледи.

Туберкулозата е заразно заболяване, което е особено опасно за децата и хората със слаб имунитет. Всеки може да се зарази при вдишване на въздух, съдържащ туберкулозни бактерии, при кихане и кашляне на пациент с туберкулоза, предупреждават от здравното министерство. В края на 2008 год. пациентите с туберкулоза в България са били 3 151. От тях 282 са деца до 18-годишна възраст.