Изпълнители от Ловешко се върнаха с отличия от Копривщица 2010
Изпълнители от Ловешко се върнаха с отличия от Копривщица 2010 / Снимка: пресцентър на Община Ловеч

Шест отличия от Десетия национален събор на българското народно творчество - Копривщица 2010 спечелиха участници от Ловешко, съобщават от пресцентъра на общинската управа. Ловешка община се представи на събора с 18 изпълнения на песни, танци и обичаи от 12 читалища. 105-минутната обща програма е изнесена на сцена в местността Войводенец, където председател на журито е била проф. д-р Елена Кутева. С грамота за постижения и плакет са отличени шест изпълнения:

- Група за народни обичаи при Народно читалище „Христо Ботев 1930" - с. Славяни, която представи обичая „Баене"

-Група за народни обичаи при народно читалище „Пробуда 1927" - с. Горно Павликени за представянето на автентични костюми и пресъздаването на обичая „Боден клас"

-Галина Танева от Народно читалище „Христо Ботев 1927" - с. Горан за изпълнението на песента „Болен Стоян"

-Женска певческа група „Росна китка" при Народно читалище „Христо Ботев 1927" - с. Горан за изпълнението на песните „Успала се е мома" и „Мари Елено"

-Група за народни обичаи при Народно читалище „Изгрев 1926" - с. Българене за пресъздаване на обичая „Жътва"

-Група за народни танци при Народно читалщие „Светлина - 1927" - с. Лисец за представянето на автентични костюми и танцова композиция „Лисешки танци". От тази група беше и най-малкият участник от Ловешко - 3-годишният Тончо.

Десетият Национален събор на народното творчество се проведе на 6,7 и 8 август. Магията на автентичната българска песен завладява Копривщица на всеки пет години. Първият събор на народното творчество се провежда от 12 до 15 август 1965 год. в местността "Войводенец".