„Изкуство от центъра на ХГ„Хр. Цокев-Габрово гостува на ХГ „Илия Бешков
„Изкуство от центъра на ХГ„Хр. Цокев-Габрово гостува на ХГ „Илия Бешков / hg.iliabeshkov

На 7 април от 17:00 ч. в ХГ„Илия Бешков" ще бъде открита изложба живопис, с която габровската художествена галерия „Христо Цокев", гостува в Плевен. Изложбата е под надслов „Изкуство от центъра" и е резултат от кураторския проект на директора на галерията в Габрово, Евгени Недев, който ще представи експозицията.

През 2013 г. ХГ„Христо Цокев" започва реализация на проект "Изкуство от центъра", представляващ организирането на пътуваща изложба на художници от Габровска област.

Участници в проекта са 30 автори от различни възрастови групи, използващи различни техники в живописта.
Подборът на художниците е извършен след направени консултации с преподавители от Факултета по изоразително изкуство при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий" и членове на СБХ - Габрово.

Галерията е предоставила на всеки художник по две грундирани платна с размер 50/60 см, като на всеки участник е дадена възможност да избира сам стил и техника, най-близка до натюрела му. Размерът на платната не е избран случайно. През 2012 г. се навършиха 50 години от създаването на ХГ„Христо Цокев", а 60 са картините участващи в изложбата.

По думите на директора на ХГ „Хр. Цокев" Евгени Недев: „Предизвикателстовто пред което се изправихме, бе да вкараме 30 различни автори в един формат".
Първото представяне на проект „Изкуство от центъра" е в гр. Търгу Жиу, Румъния на 6.09.2014 г. със следващи румънски спирки в Крайова и Куртя де Аржеш.

В България изложбата вече бе показана в Добрич и Ловеч, а след гостуването си пред плевенската публика, тя ще се отправи към Кюстендил.